Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 05. 15:40, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Lássuk meg a gyermekekben a felnőttet, akivé válni fognak

Lássuk meg a gyermekekben a felnőttet, akivé válni fognak

A Betűbölcsi ma (április 5-én) tartotta soron következő foglalkozását a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Bababirodalmában.

A meghívott vendégek Kerekes Ferencné Ildikó és Gácsi-Kissné Genczinger Emese bölcsődevezetők ezúttal a bölcsőde szerepéről, az intézményben zajló életről, a gyermekek ellátásáról és a nevelésről beszéltek a szép számban megjelent anyukáknak.

A bölcsőde a nevelési intézmények első lépcsőfoka. Az anya és gyermeke életében ez óriási változás, hiszen a nevelésbe, gondozásba belép egy harmadik személy: a gondozónő.
Minden család másként éli meg ezt a helyzetet. A beszoktatás időtartama kéthét, de természetesen ez lehet hosszabb is. A lényeg, hogy a gyermek elfogadja a gondozónője törődését, szeretetét és biztonságban érezze magát mellette. A gondozónő nem helyettese szeretne lenni a szülőnek, hanem partnere a nevelésben. A beszoktatás alatt a gondozónő mintát nyújthat a szülőknek a gondozás, nevelés helyes gyakorlatáról. Ez a kapcsolat a további eredményes együttműködést is megalapozza, hiszen a cél egy: a gyermek harmonikus fejlődése.

A bölcsődés gyermekek mire óvodába mennek, megbízhatóan szobatiszták lesznek és önállóan, tisztán esznek. Étkezés közben kérnek, megköszönnek. Önállóan tudnak kezet mosni, öltözködni és cipőt húzni, a csoportszabályokhoz tudnak alkalmazkodni és az étkezésre türelmesen tudnak várni. Kommunikációs készségük változó, egyszerű és összetett mondatokat alkotnak. Rövid mondókákat már tudnak és éntudatuk is fejlett. Ismerik az együtt játszás örömét és a konfliktus helyzeteit - tudtuk meg Gácsi-Kissné Genczinger Emese előadásából.

Kerekes Ferencné Ildikó a bölcsődébe való beíratás feltételeiről beszélt, valamint a Kapocs Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény két telephelyét mutatta be részletesen az érdeklődőknek.

Megtudhattuk, hogy a bölcsődébe a gyermek 20 hetes kortól felvehető harmadik életévének, sajátos nevelésű gyermek esetén az ötödik életévének betöltéséig.
A Kapocs Intézmény Darvas téri bölcsődéje 6 csoportban végzi a gyermek gondozását 79 férőhelyes intézményében, míg a Dankó Pista utcai bölcsőde szintén 6 csoportban 74 férőhellyel rendelkezik. A bölcsődékben szolgáltatások is működnek, mint például játszócsoport, melynek költsége 645,-Ft/alkalom, illetve időszakos gyermekfelügyelet, melynek díja: 300,-Ft/óra.

Ildikó a gyermekek étkeztetéséről is beszélt. Megtudhattuk, hogy napi négyszeri étkezést biztosítanak a gyermekek számára, természetesen koruknak megfelelő, mennyiségileg elegendő és minőségileg helyes összetételű táplálékkal. Kapnak tejes folyadékot, zöldséget, gyümölcsöt, a kisebb korosztály a déli étkezésnél főzeléket, míg a nagyobbak már rakott, csőben sült zöldségféléket is fogyasztanak. A diétás étkeztetés is megoldott, de csak orvosi utasításra alkalmazható. Az árak tekintetében megtudhattuk, hogy a normál étrend díja: 351,-Ft/nap, a diétásé: 375,-Ft/nap.

A teljes körű és mindenre kiterjedő előadást követően a megjelent anyukák feltehették kérdéseiket a bölcsőde vezetőknek, akik szívesen válaszoltak minden felmerülő problémára.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA