Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Január 16. 14:26, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Lappangó veszedelem - Vérrel fertőz, szexuális úton kevésbé

Lappangó veszedelem - Vérrel fertőz, szexuális úton kevésbé

VÉSZESEN TERJED itthon a hepatitis C: a fertőzöttség az intravénás szerhasználók 50–90 százalékánál kimutatható.

Nincs ellene védőoltás, mert könnyen változtatja az antigenitását, amivel folyton kijátssza az immunrendszert.

Évről évre több a fertőző májgyulladásos beteg hazánkban. Az aggasztó statisztika főként a hepatitis C gyakoriságával magyarázható – tudtuk meg dr. Szabó Olga belgyógyász, infektológus főorvostól: – Sajnos rohamosan növekszik a kábítószeresek száma, nemcsak Budapesten, hanem például a kelet-magyarországi falvakban is. Körükben jobban fertőz a hepatitis C. A vírus a közös fecskendő révén is terjed, de közös szívókával szintén, amikor az orron keresztül szippantják fel a drogot: sérülhet az orr nyálkahártyája, így a vérrel továbbadhatják a kórokozót. Ezért is veszélyforrás minden olyan eszköz, melyet közösen használnak, és ami könnyen okoz sebet. Ilyenek egyebek mellett az akupunktúrás és tetoválótűk, a manikűrkészlet, a fogkefe is.

A hepatitis C tehát vérrel fertőz, szexuális úton kevésbé – szemben a hepatitis B és a HIV kórokozóival. A HIV-nél pedig százszor fertőzőbb a hepatitis B – ez utóbbi viszont kevésbé terjed, mivel ellene kötelező a védőoltás 13 éves korban. Azonban a hepatitis C ellen egyelőre nincs vakcina. – Ugyanakkor a hepatitis C-s betegek többnyire gyógyíthatók. Magyarországon még mindig az interferonalapú kezelést kaphatják először, ami nem szerencsés: a pácienseknek csupán 30-40 százaléka gyógyul meg, miközben akár egy évig is eltarthat a gyógyszerezés, és számos mellékhatással – lázzal, pszichés és emésztési zavarokkal – jár. S bár az interferonmentes-kezelés itthon is elérhető, ma még csak azok vehetik igénybe, akik nem gyógyulnak interferonra, vagy ellenjavallt nekik, mert előrehaladott a májbetegségük vagy súlyos autoimmunbetegségben szenvednek.

Prioritási index alapján, várólistáról juthat valaki interferon-mentes terápiához, ami csupán három hónapig tart és mellékhatásokkal sem kell számolni. Ameddig a beteg nem jut megfelelő gyógyszerhez, fertőz a vérével, ha például droghasználó – mondta dr. Szabó Olga.

A hepatitis C vírust 1989 óta ismerjük, azóta kimutatható. Akadhatnak, akik ezt megelőzően kaptak vért, amitől megfertőződhettek. Tehát élhetnek közöttünk vírushordozók, akiknek fogalmuk sincs erről, hiszen panaszmentesek. Idővel azonban ők is beteggé válhatnak, illetve másokat is megfertőzhetnek.

– A rutin laborvizsgálattal nem derül ki a hepatitis C fertőzöttség. Az ultrahang sem igazán mutatja, mondjuk, kicsit zsírosabbnak találhatják a májat. De ez a vírus májzsugorodást is okozhat, sőt akár teljesen „némán” májrákot is. Ezért rendkívül fontos a speciális szűrés – magyarázza Szabó Olga, aki arra is felhívja a figyelmet: a háziorvosok többsége nem tudja, hogy ők is szűrhetnek, azt finanszírozza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, a volt OEP). Szakrendelésen viszont csak a beteg kezelését támogatja.

Címkék: hepatitis, máj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.