Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Április 01. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: bankmonitor.hu

Lakásvásárláson töröd a fejed?

Lakásvásárláson töröd a fejed?

Ezek a fizetnivalók fognak felmerülni.

Az ingatlanpiac feltámadásával párhuzamosan sokan törik a fejüket ingatlanvásárláson, amit jól mutat, hogy az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a saját használatra vásárlók aránya. A lakásvásárlás azonban nem egyszerű, sok intéznivalóval jár és a lakás árán kívül még sok egyéb fizetnivaló is akad. Egy 15 millió forintos ingatlan esetében, ha hitelt is veszünk fel, a felmerülő költségek akár a 800-900 ezer forintot is elérhetik.

A közvetítőnek és az ügyvédnek is fizetünk

Ma a legtöbben már a különféle internetes oldalakon keresztül nézünk utána annak, amit meg szeretnénk vásárolni, és nincs ez másként az ingatlanoknál sem. Az ingatlankeresés során biztos támpontot nyújthat egy ingatlanközvetítő, mivel így számos ingatlan közül válogathatunk, és könnyen rátalálhatunk a megfelelőre. Ha ilyen módon sikerül kiválasztani álmaink lakását, annak költsége is van, ami valójában nem csak az eladót terheli.

Az ingatlanügynökként eljáró cég jutalékként akár az ingatlan vételárának 1,75-5 százalékát is elkérheti. Abban viszont szokott eltérés lenni, hogy ezt milyen mértékben fizeti meg az eladó, illetve mi a vevői oldalon. Ha azt vesszük alapul, hogy vevőként a díj felét kell kifizetnünk egy 15 millió forintos ingatlan vételénél, 262-375 ezer forintot is felemészthet a közvetítő jutaléka.

Ha megtaláltuk a megfelelő lakást és az adásvételi szerződés megkötéséig is eljutottunk, még egy nagyobb költségtétel merül fel. Ez pedig az ügyvédi munkadíj lesz, ami általában az ingatlan vételárának 0,5-1,5 százaléka szokott lenni, de esetenként változhat a díj pontos mértéke. Tehát az ügyvédi díj egy 15 milliós ingatlan esetében 75 – 225 ezer forint környékén mozog.

Emellett a földhivatalnál még egy kisebb, 6600 forintos fizetnivalónk merül fel, amit azért szükséges teljesíteni, hogy az adott ingatlan a nevünkre kerülhessen.
Az illeték jelenti a legnagyobb költséget

Az ingatlanvásárlás során felmerülő legnagyobb költséget az illeték jelenti. A jelenlegi szabályzás értelmében ennek mértéke egységesen 4 százalék, függetlenül attól, hogy milyen ingatlanról van szó. Az illeték fizetésének alapját az ingatlan forgalmi értéke képzi, így, ha egy 15 milliós ingatlant vettünk, 600 ezer forintot kell az adóhatóság felé megfizetnünk.

Viszont, ha valaki éven belül ad-vesz ingatlanokat, akkor az újonnan vásárolt lakás és a régi ingatlan értékkülönbözete jelenti az illeték alapját, méghozzá úgy, hogy egy eladással egy vételt állíthatunk szembe.

Azonban több esetben nyílik lehetőségünk arra, hogy illetékkedvezményt érvényesítsünk, esetlegesen teljesen mentesüljünk a teher megfizetése alól.

Röviden össze is foglaltuk a leggyakoribb eseteket:

  • Az egy éven belül eladott ingatlan esetében, amennyiben az újonnan vásárolt lakás alacsonyabb értékű, mentesülünk az illetékfizetés alól
  • Az építési telek mentes az illetékfizetés alól, ha azon 4 éven belül lakóházat építünk
  • Ha 35 év alattiak vagyunk, és első lakásunkat vesszük (15 millió forint alatt), akkor 50 százalékos illetékkedvezményben részesülünk
  • A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített (például a most felkapott lakóparkok, társasházak), 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása mentes az illetékfizetési kötelezettség alól.
  • Az otthonteremtési támogatás (CSOK) keretében igényelt támogatás levonható az illetékalapból

Amire figyelni kell, hogy a lakás megvásárlása után 30 napon belül jelentsük be a vagyonszerzés tényét, mert különben mulasztási bírságot szabnak ki ránk! Amennyiben első lakástulajdonról van szó, lehetőség nyílik részletfizetésre is, amely alapján legfeljebb 1 év alatt havonta egyenlő részletekben tudjuk teljesíteni az illetéket. Ebben az esetben a 15 milliós lakás után a kedvezmény miatt 300 ezer forintnyi illetéket kell fizetni, amit havi 25 ezer forintos részletekben letudhatunk.

A hitelfelvétel is további költségekkel jár

Mivel nagyon kevesen rendelkeznek akkora megtakarítással, hogy a lakás teljes vételárát önerőből fedezzék, így lakáshitelt is szükséges felvenniük. Szerencsére ma a lakáshitelek már rendkívül alacsony kamat mellett érhetők el, a legolcsóbb lakáshitelhez 3% körüli THM mellett is hozzájuthatunk akár átlagos jövedelemmel is. Amennyiben lakáshitelt veszünk fel, a fenti díjak mellett további költségekkel is szükséges kalkulálnunk.

A lista igen hosszú, és előfordulhatnak akár nagyobb összegű díjak is, mint a közjegyzői díj, az értékbecslés, folyósítási jutalék, vagy jelzálog bejegyzés. Így egy átlagos hitel induló költsége 113 ezer forint lehet, de legrosszabb esetben a 200 ezer forintot is eléri. Azonban az változó, hogy mely díjakat kell ténylegesen megfizetnünk, ugyanis a költségek nagy része egy megfelelő lakáshitel választásával megúszható, és a bankunk kedvezményeket is adhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.