Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lakásuk foglyaivá váltak az adósok

Lakásuk foglyaivá váltak az adósok

Hosszú évekre bennragadtak lakásukban a devizahitelesek a forint gyengülése és az árak esése miatt. Az adósok akkor sem tudják lecserélni az ingatlanjukat, ha olyan érthető okokból lenne szükségük a költözésre, mint a munkahelyváltás, a gyermekvállalás vagy a kisebb lakás - írja a Magyar Nemzet.

Nemcsak azokat az adósokat láncolta hozzá a devizahitel az ingatlanjukhoz, akik nem tudják fizetni a tartozásukat, a pontosan törlesztő ügyfeleknek sincs lehetőségük az ingatlanváltásra. Pedig az évek során egyre több család növi ki az otthonát, vagy költözik el a jobb megélhetés reményében. Ezeket az igényeket várhatóan még évekig nem tudják kielégíteni a családok.

Az nem újdonság, hogy a piac pangása miatt nagyon nehéz vevőt találni a lakásokra, ám a szakértők szerint a legnagyobb problémát nem ez jelenti. Sokan akkor sem tudnák visszafizetni a tartozásukat, ha eladnák az ingatlanjukat, hiszen az évek során összegyűlt adósság összege meghaladta a lakás árát. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint ezzel a problémával nemcsak azok az ügyfelek küzdenek, akik minimális, 10-20 százalékos önerővel vettek fel hitelt, hanem azok is, akik a vételár 30-40 százalékát annak idején saját zsebből fedezték. Ez utóbbiak esetében ugyan nem feltétlenül haladja meg a tartozás a lakás piaci árát, ám az ingatlan eladása esetén gyakorlatilag az összes korábban befizetett önerejüket elveszítenék, így nem is tudnának miből új lakást venni. A hitelt ugyanis az ingatlan eladása után mindenképp vissza kell fizetniük a banknak, nem tehetik meg, hogy az eladásból származó pénzből vesznek egy másikat, és azt fedezetként használva fizetik tovább a devizahitelüket. – Pedig ha erre lehetőséget kapnának, akkor a természetes lakhatási igények kielégítése friss keresletet jelentene a piacon – vélik a szakértők.

Arról ugyan nincsenek adatok, hogy a tartozások a lakások hány százalékánál haladják meg a piaci értéket, de a pesszimistább becslések szerint akár a kilencven százalékot is elérheti azoknak az ingatlanoknak az aránya, amelyek ára már nem fedezi az adósságot. A válság előtt az ügyfelek többsége a vételár 70-80 százalékát fedezte hitelből, ám azóta a forint gyengülése miatt az adósságok jelentős mértékben megemelkedtek, miközben a lakások árai 20-25 százalékkal csökkentek. Ezen adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az adósok többsége már nem tudná visszafizetni a tartozását, ha túladna a lakásán – közölte a lap egyik forrása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.