Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. December 23. 19:00, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Lakástüzek, petárdák, poroltó

Lakástüzek, petárdák, poroltó

Pár jó tanács, hogy az ünnep ne váljon katasztrófává...

Az ünnepi készülődés kapcsán tanácsoljuk, hogy fényfüzéreket, pirotechnikai eszközöket csak ellenőrizhető helyről vásároljunk és csak akkor és addig használjuk, amíg mellette vagyunk. A kinti fényfüzérek többször szigeteltek ugyan, mégis fontos a használatba helyezés előtti ellenőrzésük.

A pirotechnikai eszközöket is mindig a használati utasításnak megfelelően használjuk, ne irányítsuk járműre, emberre, állatra, épületre, mert sérülést, tüzet okozhat. A visszahulló alkatrészeket ellenőrizzük, hogy valóban kialudtak-e. Az esetleg megmaradt árukat vigyük vissza, otthoni tárolásuk tilos és balesetveszélyes.

A karácsonyi időszakban különösen célszerű valamilyen oltókészülék beszerzése is a lakásokba. Annak hiányában tűz esetén elsődleges az áramtalanítás, csak ezt követően lehet vízzel oltani a kigyulladt karácsonyfát. Nem tanácsos pokróccal letakarni a tüzet, mert egy műszálas pokróc pillanatok alatt lángra lobban és személyi sérülést is okozhat. Ha a sütés közben a forró olaj gyullad meg, fedővel takarjuk le, mert vízzel oltva súlyos balesetet, sőt lakástüzet is okozhat.

A tűzeset során belélegzett füst is veszélyt jelent. A műanyag nyílászárók megakadályozzák a füst kijutását, ami így felgyűlhet, légzőszervi károsodást okozva. Ugyanilyen veszélyes a szén-monoxid felgyülemlése a lakásban. Ezekben az esetekben első az emberi biztonság garantálása: a működő fűtőberendezés kikapcsolása, ablaknyitás, a lakás elhagyása, majd a katasztrófavédelem segélyszámának (105 vagy 112) hívása.

(Forrás: Objektív Hírügynökség)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).