Városlista
2019. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2017. Október 30. 11:49, hétfő | Helyi
Forrás: Fekete Ákos

Különleges közgés töriórák a Parlamentben

Különleges közgés töriórák a Parlamentben

2017. október 27-én a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumának tizenkettedik évfolyamos tanulói Gémesné Székely Enikő, Kolláth Rita, Tóthné Kovács Klára osztályfőnökök, és Fekete Ákos kísérőtanár vezetésével a Parlamentben jártak.

Az évfolyamot két részre bontottuk: mindkét csapat külön-külön bejárta az Országházat, majd felváltva egy-egy múzeumpedagógiai órán is részt vettünk.
Először egy közel 50 perces séta keretében az Országház legszebb helyiségeit látogattuk meg, ahol megismerkedtünk a Ház történetével, építészetével és a benne található műalkotásokkal. Csodálattal adóztunk az épület díszlépcsőjének, ahol a gyerekeket leginkább Róth Miksa díszes üvegablakai és Lotz Károly falfestményei babonázta meg. A kupolacsarnokban a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket ismerhettük meg. Nagyon fontosnak tartom, hogy történelem érettségi előtt ezeket az „ereklyéket” minden diák láthassa. Mivel a Felsőház éppen konferenciának adott otthont, abban a szerencsében részesülhettünk, hogy az alsóházi üléstermet tekinthettük meg, ahol napjainkban a törvényhozási munka folyik. A diákok nagyon sajnálták, hogy nem láthattak egy valódi parlamenti vitanapot.

A múzeumpedagógia foglalkozások lényege a szerepjáték volt. Az egyik játékban a diákok letűnt korok választási kampányaival és a választójog változásaival ismerkedtek meg. Kampány csapatokat alkotunk és képviselőjelöltet állítunk. A gyerekek bemutatták a dualizmus, a Horthy-korszak és a szocializmus korszaka választásainak jellegzetességeit. Kampányfilmet forgattak, korteshadjáratot indítottak, telefonhírmondón keresztül tudósítottak az eseményekről. A játék csúcspontja a kampánybeszédek megtartása volt. Végezetül pedig a diákok szavazással döntöttek arról, melyik korszak jelöltje tetszett a legjobban. A program során a diákok eredeti és korhű kellékeket hívhattak segítségül kampányaik megvalósításához.

A másik foglalkozás során a reformkorba repítettek bennünket a játékvezetők. Eljátszhattuk, hogyan működött egy rendi országgyűlés a reformkorban. Megtudtuk, hogy kik vehettek részt a két tábla ülésein, és hogy mit képviseltek a konzervatív és a liberális politikusok. Mi magunk alkottunk törvényeket: először az Alsóház, majd a Felsőház üléstermébe kalauzoltak minket a szervezők. A foglalkozás keretében a diákok történelmi személyeket testesítettek meg: Deák Ferencet, Klauzál Gábort, Széchenyi Istvánt, Batthyány Lajost. A szerepjáték segítségével a tanulóink összemérhették szónoki, vitatkozó, illetve érvelő képességeiket.

A parlamenti látogatás után a Kossuth teret ismerték meg diákjaink egy játékos fejtörő segítségével. Öt-hat fős csoportokban, kistérkép segítségével önállóan körbejárták a teret, megkeresték a fontosabb látnivalókat, és az ezekre vonatkozó kérdésekre válaszoltak. A játék révén visszaemlékezhettünk arra is, hogy mit tanultunk történelem órán gróf Tisza Istvánról, Kossuth Lajosról és az első felelős magyar kormányról, gróf Andrássy Gyuláról és II. Rákóczi Ferencről. Az 1956. október 23-i forradalom emlékét is felidéztük a Földművelésügyi Minisztérium déli árkádsoránál, ahol 143 darab öt centiméter átmérőjű bronzgolyót helyeztek el, stilizálva a becsapódó lövedékeket.

A gyerekek nagyon élvezték a kirándulást. Mi pedagógusok, úgy érezzük, hogy a kirándulás elérte a célját: a diákokat közelebb tudtuk hozni a törvényhozási munkához, és sok érdekességet mutattunk nekik Budapest főteréről és az Országházról.

Fekete Ákos szaktanár

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 25. 16:46, kedd | Helyi

Ügyfélfogadási szünet a Polgármesteri Hivatalban

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása 2019. július 1-jén (hétfőn) szünetel.

2019. Június 25. 15:04, kedd | Helyi

Az ínycsiklandó kakaspörkölt illata messze szállt Selymesben

13 éve annak, hogy az első kakasfőző versenyt megrendezte Selymesben Ván Jenő, a körzet önkormányzati képviselője és a Selymesért Egyesület.

2019. Június 25. 12:35, kedd | Helyi

Hétvégén rendezik meg a Balaton átúszást

A Lidl Balaton-átúszás Magyarország egyik legnépszerűbb sporteseménye.

2019. Június 25. 12:21, kedd | Helyi

Román kisbusz vontatott egy másik kisbuszt, amire utánfutó volt kötve

A rendőrség honlapja számol be arról a karavánról, amit az M1-esen kapcsoltak le hétfő reggel, meg is bírságolták a sofőrt.