Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. December 22. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Különleges halas receptek az ünnepre

Különleges halas receptek az ünnepre

Karácsonykor sokan teszünk halat az ünnepi asztalra, hiszen rendkívül egészséges a halhús. Mutatunk pár különleges receptet, amit a család is szeretni fog!

Fontos lenne az egészségünk érdekében, hogy gyakrabban kerüljön a tányérunkra különböző módon elkészült halfajta, hiszen hazánkban a halálozási okok több mint 50 százalékáért a szív- és érrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé. A halak táplálkozás-élettani szempontból rendkívüli beltartalmi értékekkel rendelkeznek, a szív- és érrendszerünk védelmében igen jelentős szerepük van a bennük található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően. Íme két egészséges, ízletes finomság lazacból és pisztrángból.


Citromos lazac bulgurral
Hozzávalók (4 személyre)

  • 2 csésze bulgur
  • 4 szelet lazac
  • 2 citrom leve
  • 1 csomag rukkola
  • színes bors
  • olíva olaj

Elkészítés
A lazacot megmossuk, majd a citrom levét ráfacsarjuk és állni hagyjuk egy kis időre. A bulgurt közben kétszeres mennyiségű forró vízben puhára főzzük (elkészítési módja megegyezik a rizsével). Egy serpenyőben felhevítünk két evőkanál olíva olajat, majd belehelyezzük a lazacokat és jól átsütjük. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Tálaláskor citomkarikával díszítjük és a megfőtt bulgur tetejére halmozzuk a rukkolát és az átsült lazacokat.

Szilvásváradi mandulás pisztráng petrezselymes burgonyával
Hozzávalók (4 személyre)

  • 4 db pisztráng (kb.1-1/2 kg)
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 5 dkg liszt
  • 1 citrom

Burgonyához

  • 1 kg burgonya
  • 1 csomag petrezselyem
  • 5 dkg vaj

Elkészítés
A pisztrángokat megtisztítjuk, egy órán át tejben áztatjuk. A halakat kívül-belül sózzuk, lisztben megforgatjuk, lassú tűzön, vajban mindkét oldalát megsütjük. Másik serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a mandulát és tálaláskor a pisztrángokat bevonjuk vele. A petrezselymes, vajas burgonyát a szokásos módon készítjük, jó sok petrezselyemmel, a halak mellé helyezett citrom gerezdekkel tálaljuk.

Rokfortos tengeri hal
Hozzávalók 2 személyre

4 szelet tengeri halfilé
10-15 deka márványsajt (rokfort)
1 deci tejszín
1 citrom
vegeta
frissen őrölt bors
kis darab vaj
olíva olaj

Serpenyőben felmelegítünk kb. 2 dkg vajat kb. 1 evőkanál oliva olajjal. Rátesszük, az előzőleg citromlével meglocsolt, még fagyos halszeleteket. Megszórjuk vegetával, frissen őrölünk rá borsot, majd a halszeleteket megfordítva a másik oldalukkal is hasonlóan járunk el. A saját levében megpároljuk, majd amikor már a filék kifehéredtek, megszórjuk az összemorzsolt márványsajttal. 1-2 perc sütés után aláöntjük a tejszínt is. Most már csak forrásig hevítjük, majd elzárjuk alatta a tüzet. A halból kisült szaftok, a sajttal és tejszínnel sűrű mártást alkotnak, amit a köretként tálalt gőzölt zöldfélék köré önthetünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.