Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 30. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Kullancsveszély! Nem játék!

Kullancsveszély! Nem játék!

Minden 3. kullancs Babesiosist, minden 10. kullancs Lyme-kórt hordozhat magában!

A Babesiosis jobbára a kutyákra jelent veszélyt, míg a Lyme-kór a kutyák mellett az emberre is életveszélyes.
A bőséges csapadék és az enyhe tél kedvezett a kullancsoknak. A szakirodalom szerint a kullancsok 6-7 Celsius-fokon kezdenek aktivizálódni, de erre ne alapozzunk, mert előfordult már, hogy télen is vittek az állatorvoshoz kullancscsípéssel macskát-kutyát.
nek egyetemi adjunktusa.
Mivel 2010 januárja óta az unió többi országához hasonlóan itthon sincs engedélyezett vegyszer a kullancsok környezetben való irtására, a paraziták támadását csak megelőzni lehet, kullancsriasztó szerekkel, valamint önellenőrzéssel.
Köztudott, hogy az emberre kapaszkodott kullancs a ruhán vagy a bőrön továbbmászik, és akár 20-30 percig is keresi a megfelelő beszúrási helyet a bőrön. A vérszívása többnyire fájdalmatlan - ezért észrevétlen is -, mivel a szúrócsatornába fecskendezett nyálnak érzéstelenítő hatása van. Mivel a fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva kerülnek a szervezetbe, ezért a kullancsok okozta fertőzések megelőzhetők, ha a természetjárás, kerti munka után gondosan átnézzük az egész testfelületet, különösen a kullancsok által kedvelt térdhajlatokat és a deréktájat.
A természetben járva a nap során is érdemes többször rápillantani a ruházatra, különösen a cipőre, a zoknira, nadrágszárra, mert a kullancsok jellemzően az aljnövényzetben, bokrokon élnek. Előny a világos színű ruházat, mert ezen sokkal könnyebb észrevenni a sötét színű parazitát. Kirándulás után még az autóban, buszon érdemes átnézni a ruházatot, majd otthon meztelenre vetkőzve a teljes bőrfelületet. Ha kullancsot találtunk magunkban, a legegyszerűbb vékony hegyű csipesszel eltávolítani, úgy, hogy a bőrhöz legközelebb eső részét fogjuk meg. Soha ne az utótestét szorítsuk össze!
Előfordulhat, hogy a kullancs eltávolításakor a bőrben marad a szájszerve. Ez azonban a kórokozó-átvitel szempontjából már nem jelent veszélyt; így ha nem tudtuk kiszedni, akkor - mint egy apró szálka - idővel kilökődik a bőrből. Magától egyébként a kullancs a bőrből csak 3-8 nap múlva, a vérszívás végeztével esik le.
A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség a Lyme-kór, amely ellen humán védőoltás egyelőre nincs. Legjellegzetesebb tünete a vándorló bőrpír, amely általában 7-10 napos (de minimum 48 órás) lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. Kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva, gyűrűt formál. Helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti, de felléphet magas láz, gyengeség, fejfájás, izom- és izületi fájdalom, esetleg nyirokcsomó-duzzanat, valamint idegrendszeri tünetek is. Antibiotikummal általában jól gyógyítható.
Ritkábban fordul elő a kullancsok okozta vírusos agyhártya-, illetve agyvelőgyulladás (kullancs encephalitis). A fertőzés az esetek jelentős részében tünetmentes, kisebb részében viszont 7-14 napos lappangási időt követően influenzaszerű tünetek jelentkeznek (láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás stb.). Jellemzően néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, és teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával (rossz közérzet, magas láz, erős fejfájás, a nyak merevsége, hányás, tudatzavar, izombénulás) járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel. Nemcsak kullancscsípéssel, hanem fertőzött szarvasmarha/kecske/juh nyers (forralatlan) tejének fogyasztásával is meg lehet fertőződni. A kórkép védőoltással megelőzhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.