Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Június 17. 09:06, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Frankfurter Allgemeine Zeitung

Külföldi sajtó Magyarországról - Frankfurter Allgemeine Zeitung

Magyar kormánypopulizmus és az Európai parlament reflexei címmel közölt kommentáló elemeket tartalmazó írást keddi, nyomtatott számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német konzervatív napilap szemleírója, Stephan Löwenstein beszámolt az Európai Parlament Magyarországgal foglalkozó határozatáról, amely - mint értékelte - kemény hangú volt. A képviselők úgy találták, hogy az idei esztendő új fejleményei aggodalomra adtak okot a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok helyzetét illetően Magyarországon, ami - mindent összevéve - a jogállamiság kirajzolódó, rendszerszintű fenyegetettségét jelentheti.

Az újság magyar szakértőjének számító szerző úgy vélte, hogy a határozatban több van, mint a magyar kormány megfeddése. A képviselők ugyanis "nyomatékosan" felszólították az Európai Bizottságot arra, hogy "átfogó felügyeleti folyamatot" léptessen életbe a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok helyzetét illetően Magyarországon.

A cikkíró emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök április végén vitát kezdeményezett a halálbüntetésről, ami a szerző szerint a többi között azért is különös, mert a téma a kommunista diktatúra megdöntése óta nem volt napirenden Magyarországon. Az egészet "pártpolitikai manőverként" kell értékelni Löwenstein szerint. A szerző foglalkozott a bevándorlás témájával kapcsolatos, a nyolcmillió szavazásra jogosultnak kiküldött, értékelése szerint szuggesztív kérdéseket tartalmazó kérdőívekkel is. Úgy vélte, hogy valójában belpolitikai kampányról van szó, amit megerősítenek azok a plakátok is, amelyek a "nemzeti konzultációt" kísérik.

Stephan Löwenstein idézte Kovács Zoltán kormányszóvivő kijelentését, amely szerint mind a halálbüntetéssel kapcsolatos vitáról, mind pedig a kérdőív megfogalmazásairól az utca emberei, illetve a vendéglőkben ülők hasonlóan gondolkodnak és ugyanezeket a kérdéseket teszik fel. A szerző megjegyzi: ha egy kormány a retorikáját azzal indokolja, hogy a "törzsasztaloknál" így beszélnek, az a populizmus "színtiszta definícióját" jelenti. Más kérdés, hogy minderről az európai parlamenti képviselőknek kell-e ítéletet mondaniuk avagy adott időben a magyar választóknak - írta Löwenstein.

A szerző ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a populista pártkampányok, illetve a politikailag korrekt felháborodás lármája mögött valójában elsikkad az a kérdés, amiről érdemes lenne vitát folytatni, mégpedig arról: vajon az uniós tagság, valamint a partnerekkel való szolidaritás azt jelenti-e, hogy a kelet-európai országoknak olyan bevándorlási politikát kell követniük, amilyet Németország, Franciaország vagy Nagy-Britannia különböző történelmi okokból folytatott? Vajon a multikulturális társadalom előnyeit minden körülmények között a hátrányai elé kell helyezni, amíg fennáll a választás lehetősége? - teszi fel a kérdéseket Löwenstein.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése