Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Szeptember 04. 14:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról

Külföldi sajtó Magyarországról

Svájci lap Martonyi János látogatásáról, német és osztrák lapok az azeri kiadatásról és a magyar tőzsdei folyamatokról

Martonyi János külügyminiszter svájci látogatása kapcsán közölt kommentárt kedden a Neue Zürcher Zeitung.

A svájci konzervatív lap a többi között arról írt: két hónappal ezelőtt a kohéziós források felfüggesztését kilátásba helyező döntés visszavonására adott "öntudatos reakcióként" Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország "győzött" az EU-val való konfliktusban - írta a Neue Zürcher Zeitung online kiadása. Mindenesetre két további vitás kérdésben nem jött létre megegyezés és Brüsszel panasszal fordult az Európai Bírósághoz - jegyezte meg a tekintélyes liberális konzervatív lap.
A cikk szerint a Zürichi Egyetemen tartott előadásával Martonyi János arra törekedett, hogy az eljárásokat az EU konfliktusos esetekben való normális eljárásaként mutassa be. A miniszter emellett hangsúlyozta, hogy Budapest elfogadja az Európai Bíróság döntését.
Martonyi a lap értékelése szerint "meggyőződéses, de realista européernek" mutatkozott. A külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország egyetért a Herman Van Rompuyjelentésében javasoltakkal, mert az euró megmentése Magyarországnak és Svájcnak is elsőrendű érdeke. "Ha a Titanic elsüllyed, a hullámok a kis halászhajókat is magukkal ránthatják" - idézte a lap a minisztert.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung keddi gazdasági rovatában a budapesti tőzsdén várható folyamatokról közölt elemzést. A konzervatív újság nyomtatott változatában megjelent, Fogadás a magyar forintra című írás kiemelte, hogy a budapesti tőzsdén reménykednek az IMF-fel és az EU-val kezdett hiteltárgyalások sikeres lezárásában, a kilátások azonban bizonytalanok. A szerző, Michaela Seiser hozzátette: a befektetők számára Kelet-Európa egyes térségei "nehéz tereppé váltak", a "problémás esetek" egyike pedig Magyarország.
Seiser elemzőket idézve kifejtette: a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája "enyhülést hozott, a tőkepiac azonban alig profitál a nemzeti konzervatív kormány tevékenységéből". A "kreativitás" és az "unortodox módszerek", amelyekkel a kormány a gazdasági nehézségeket kezelni próbálja, "jelentősen hozzájárultak a kiszámíthatatlansághoz és bizonytalansághoz" - tette hozzá.
A Der Standard című osztrák lap Paul Lendvai vendégkommentárját közölte a Safarov-ügyről. A publicista a vezető liberális osztrák napilapban úgy fogalmazott: kétharmados parlamenti többsége és annak ellenére, hogy gyenge az ellenzék, Orbán Viktor meglepetésre egy "otromba csapdába" esett. Az azeri gyilkos átadásával a kormány "a nemzetközi kritika példátlan hullámát" váltotta ki, s "dilettáns és elhamarkodott" fellépésével szükségtelenül ártott a nemzet megítélésének - írta.
Most először még kormányközeli médiumok is kritizálják "a morális csődként" jellemzett kapitulációt Azerbajdzsán előtt - jegyezte meg. "Lehetséges, Navracsics igazságügyi miniszternek vagy Martonyi külügyminiszternek távoznia kell, hogy megszépítse Orbán súlyos következményekkel járó téves számítását" - vélekedett Paul Lendvai.
Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap közölt beszámolót kedden az azeri kiadatási ügyről. Az újság nyomtatott változatában megjelent, Magyarország és Örményország vitázik című írás alcímében kiemelte, hogy "diplomáciai válság" alakult ki "egy gyilkos szabadon engedése" után. A szerző, Stephan Löwenstein bécsi tudósító az ügy hátterét ismertetve megjegyezte: a magyar kormány "megpróbálta mérsékelni a Safarov-ügyben Örményországgal keletkezett vita okozta károkat".
http://derstandard.at/1345166035754/Orban-in-der-Falle
http://www.nzz.ch/aktuell/international/ungarn-im-sog-der-euro-krise-1.17562055

Címkék: sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).