Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Október 30. 08:08, péntek | Helyi
Forrás: Dr. Horváth-Rekedt Gréta

Kreatív értékgyűjtés a diákok szemével

Kreatív értékgyűjtés a diákok szemével

Szeptember elején két remek napot töltöttünk el mi, - a GYIÖK csapat- a Kreatív Mozaik Alapítvánnyal, abból a célból, hogy a Városi Diáknapot közösen megszervezzük.

Célunk az volt, hogy miközben a diákok remekül szórakoznak, megismerjék városunk értékeit
Első napon Mészáros Mártával a Kiskun Múzeum Igazgatójával városnéző túrára indultunk és rengeteg érdekes történetet hallottunk a nevezetes műemlékekről, épületekről. Hihetetlen , hogy miközben nap .mint nap iskolába menet átsétálunk a városon nem is figyelünk fel azokra csodás épületekre és műemlékekre, amik oly különlegessé teszik a mi városunkat. Sétánk közben minden megállóhelyen játékos feladatokat találtunk ki a diáknapi vetélkedőkre. Ez a csapat most dolgozott először együtt, így azt hittem kissé nehezen fogunk megnyílni, de már az első öt percben megtaláltuk a közös hangot. A lángosozás csak fokozta a jó hangulatot: repkedtek a poénok, a jobbnál jobb ötletek.

Elérkezett a Diáknap!
A sorversenyeket, tudáspróbákat a helyi értékekkel kapcsolatos drámai feladatok színesítették, amelyek igazán fokozták a hangulatot. A legnépszerűbb feladatnak a " XIX. sz. piaci hangulat: Add el portékádat!" illetve a "Adj szerenádot" bizonyult. A kisebbeknek a város nevének történetét kellett kitalálni, majd előadni egy rögtönzött emelvényen- boroshordón.
A rendezvényen mindenkinek fülig ért a szája és diákok még néhány nap múltán is erről beszélgettek.
Mi szervezők is azt láttuk, jó volt diáknak lenni ezen a délutánon Kiskunfélegyházán :-)

Tulkán Gitta, Dózsa György Általános Iskola

A diáknap megszervezésén túl, értékgyűjtő túrán vettünk részt, ahol régi, feledésbe merült mesterségek után kutattunk szülővárosunkban. Betekintést nyertünk a szűcsség és a galambászat rejtelmeibe. Körutunk során megtudhattuk, hogy szűcsnek lenni nem olyan egyszerű feladat. Ahogyan Félegyháza egyetlen szűcse, Besze Péter fogalmazott:”ez egy piszkos munka, a vegyszereken át a friss állatbőr szagáig mindent el kell viselni”. A nehéz fizikai munkát mára már felváltották a munkagépek, ennek ellenére van néhány munkafolyamat, mely nagy fizika erőt igényel.

Második helyszínünk a Galambász Egyesülethez vezetett. Miközben több száz szebbnél –szebb galamb repkedett feledtünk, Berente József mesélt a galambászat szépségeiről. Megtudtuk, hogy a helyi értéktárba felvételt nyert a Kiskunfélegyházi Keringő és a Simafejű Keringő is, mely többféle színnel kápráztatott el bennünket. Az első jellegzetessége, hogy a tarkóján a toll ellentétes irányba nő, úgynevezett fésűt alkot. Azon túl, hogy mindkét házigazda nagy szeretettel fogadta csapatunkat jó érzés, hogy újabb gyöngyszemek után kutathattunk szülővárosunkban.

Fazekas Fanni, Móra Ferenc Gimnázium

Dr. Horváth-Rekedt Gréta

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.