Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. December 21. 15:30, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Közszemlére teszik a „félistent”

Közszemlére teszik a „félistent”

A szombaton elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt is valószínűleg bebalzsamozva üvegkoporsóban közszemlére teszik, mint néhai apját, az 1994-ben meghalt Kim Ir Szent.

A „kedves vezetőt” apja nyughelyén, a phenjani Kumszuszan-mauzóleumban ravatalozták fel, és elképzelhető, hogy már elő is készítették a konzerválásra. „Akár 10 napig is az üvegkoporsóban tarthatják azon a hőmérsékleten, amelyet ott biztosítanak” – közölte szerdán a Reutersnak nyilatkozva Cso Dzse Szung dél-koreai preparátor. „Tulajdonképpen a Kim család bálványozásáról van szó. A rezsim érinthetetlenségének jeleként tartósítják testük állapotát” – mondta Hong Szun Kjung, Észak-Korea egykori bangkoki nagykövete, aki azóta elszökött hazájából, Dél-Koreában él, és vezetője egy jogvédő csoportnak, amely Észak demokratizálásáért tevékenykedik.

Kim Dzsong Ilt – rendszeralapító apjához hasonlóan – félistenként tisztelik az észak-koreai médiában, amely életében gyakran tulajdonított neki csodás tetteket.

Dél-koreai médiajelentések szerint az „örökös elnököt”, Kim Ir Szent egy orosz szakértői csoport balzsamozta be annak idején egymillió dolláros költségen, és azóta minden évben 800 ezer dollárt kellett költeni az állagmegóvásra. A két ország között azóta megromlott a viszony, így valószínűleg fia holttestét már egy észak-koreai szakembercsoport fogja konzerválni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 16:01, kedd | Külföld

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban, hogy lassítsák a koronavírus terjedését az országban, így az ott lakók éjfél és hajnali öt óra között nem léphetnek az utcára

2021. December 07. 14:04, kedd | Külföld

Terjed Nagy-Britanniában az omikron

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna

2021. December 07. 11:09, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 266,4 millió, a halálos áldozatoké 5,262 millió a világon

A világon 266 449 429 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 262 356 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. December 07. 08:00, kedd | Külföld

Szigorodtak a beoltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.