Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. November 10. 13:52, hétfő | Belföld
Forrás: - szerk. -

Közösen a rendkívüli téli időjárásra való felkészülés érdekében

Közösen a rendkívüli téli időjárásra való felkészülés érdekében

A védekezésben résztvevő szervek a korábbi tapasztalatokat feldolgozva és értékelve felkészültek a rendkívüli események kezelésére.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, a megyei polgári védelmi főfelügyelő, a megyei iparbiztonsági főfelügyelő és a rendkívüli téli időjárással kapcsolatos védekezésben, szolgáltatásban résztvevő szervek képviselői, a felkészülés helyzetével és menetével kapcsolatosan egyeztető értekezletet tartottak Kecskeméten. 2014 januárjában és februárjában a megye déli részén az intenzív havazás jelentős széllel párosult, amelynek következtében a fő közlekedési útvonalon fennakadások voltak. Az időbeni és lelkiismeretes felkészülés eredményesnek bizonyult, sikerült úrrá lenni a kialakult nehéz helyzeten. A védekezésben résztvevő szervek a korábbi tapasztalatokat feldolgozva és értékelve felkészültek a rendkívüli események kezelésére. A katasztrófavédelem, a rendőrség a mentőszolgálat, a közútkezelő, az M5 autópálya kezelő, a népegészségügyi szakigazgatási szerv, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a karitatív szervezetek (Máltai Szeretetszolgálat, Vöröskereszt), a Dél-Alföldi Közlekedési Központ Zrt., a gázszolgáltató, valamint az áramszolgáltató együttműködése fontos és meghatározó a védekezésben.

Az M5-ös autópályát üzemeltető AKA Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. átállt a téli üzemmódra. A technikai eszközök ellenőrzését végrehajtották, felkészültek az utak hó és síkosságmentesítésére. A rendelkezésre álló hófogókat - a korábbi évek tapasztalatai alapján azokon a kritikus helyeken, ahol hóakadályok, hótorlaszok keletkezhetnek – kihelyezték vagy a mezőgazdasági betakarítások befejeztével kihelyezik. A megfelelő mennyiségű só- és síkosságmentesítő anyag rendelkezésre áll. Rendkívüli hóhelyzet esetén a közútkezelő saját gépállománya mellett szerződéses partnerek bevonásával végzi az utak akadálymentesítését. A megye tűzoltói, mint az elsődleges beavatkozók a nap huszonnégy órájában készen állnak az úton rekedtek és bajba jutottak kimentésére. Munkájukat kiegészítik azok az önkéntes mentőszervezetek (járási mentőcsoportok), amelyek megfelelő képzettséggel és felszereléssel rendelkeznek.

A rendkívüli téli időjárás hatásai főleg az utazóknál, valamint az idős, egyedülálló tanyán élőknél jelentkeznek. A tanyán élők kiemelt figyelmet kapnak a tanyagondnoki szolgálattól. Ebben a kritikus időszakban a rendőrség, a polgárőrség, a polgári védelmi és a tűzoltó szövetség tagjai is külön odafigyeléssel követik nyomon az ott élőket. A katasztrófavédelem - mint minden évben - idén is települési bontásban nyomon követi a rendszeres orvosi ellátást igénylő betegek, továbbá a tavaszig szülni készülő kismamák számát. A megye településein rendelkezésre álló melegedő és átmeneti szállások listája a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján elérhető.

Rendkívüli időjárási helyzet esetén a VOLÁN társaságok 24 órában nyitva tartják várótermeiket. Nagyon fontos, hogy a megyei igazgatóság és a védekezésben résztvevő társszervek között gyors és zavartalan legyen az információáramlás, mely jelentősen növeli a mentési munkálatok hatékonyságát. De legalább ennyire fontos és nélkülözhetetlen az egyéni felelősségtudat és öngondoskodás, hiszen ez az alapja mindennek. Rendkívüli időjárási körülmények esetén kövessék nyomon közleményeinket és amennyiben a kialakult helyzet indokolja ne közlekedjenek. Ha mindenképpen szükséges valakinek elindulnia, akkor öltözzön az időjárásnak megfelelően, a kocsiban legyen meleg takaró, megfelelő mennyiségű üzemanyag, hólapát, forró ital, és feltöltött mobiltelefon. Az állampolgárokat időben és folyamatosan tájékoztatjuk az aktuális helyzetről, útlezárásokról, a várható időjárási körülményekről, a követendő magatartási szabályokról a média minden eszközének felhasználásával.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (bacs.katasztrofavedelem.hu), a Magyar Közút Nonprofit Zrt.(www.kozut.hu), valamint a rendőrség (www.police.hu) honlapján megtalálhatók azok a helyes, követendő lakossági magatartási szabályok, amelyeket az állampolgárok, a lakosság biztonsága érdekében a téli időjárás során javaslunk betartani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.