Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 20. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Igényesferfi.hu

Közlekedés és illem

Közlekedés és illem

Mire figyelj oda a nő mellett?

Az udvariassági gesztusok megtartása egy férfi és egy nő kapcsolatában –legyen szó akár munka, akár baráti vagy éppen családi kötelékről- minden helyzetben ugyanolyan fontos, nincs ez másként a közlekedéssel sem.

Mindenekelőtt azt meg kell említeni, hogy a legtöbb, napjainkban is használatos illem és etikett szabálynak akár több száz éves múltja is van, ezért egyesek ma már elavultnak tűnhetnek. Ennek ellenére azt gondolom, hogy csak előnyünk származik abból, ha ezekkel tisztában vagyunk, mivel szinte teljesen beépültek a mindennapi életünkbe.

Íme, 5+1 tipp, hogyan legyen kifogástalan viselkedésed és vonzó fellépésed!

1.) A legtöbb közlekedési illemszabály a hölgyek védelmére van kitalálva. Korábbi századokban ezeken nagyobb hangsúly volt, de még napjainkba is a férfiak feladatát képezi, hogy megvédjék a nőket az esetleges kellemetlenségektől és atrocitásoktól.

Nézzünk egy példát is rá! Az illem szerint egy keskeny járdán az úttest felöli oldalon kíséri a férfi a nőt ezzel is megvédve őt az esetleges veszélyektől. A nők védelmére megalkotott illemszabályok erősebbek bármelyik másik közlekedési illemszabálynál, tehát ha nem tudtok eleget tenni egyszerre mondjuk több szabálynak, akkor mindenképp ezt tartsátok legfontosabbnak!

2.) Utcán az urak mindig a hölgyek balján mennek, a hagyomány szerint ez a szokás a lovagok bal oldali kardviselése miatt alakult ki. Tehát bal oldalon lehet kard, kutya és örömlányok, de hölgy nem! Ez a szokás különben annyira minden napjaink részét képezi, hogy azt veszem észre, hogy manapság már tudatosság nélkül is így cselekszünk.

3.) Ha egy férfi két nőt kísér, a férfi középen megy, két férfi esetében pedig ennek az inverze érvényes.

4.) Széles lépcsőn normál esetben, ahogy az utcán is a férfi jobbján megy a hölgy. Abban az esetben viszont, ha olyan korlát van, amin át lehet látni, illedelmességből helyet cserélnek, hogy a hölgy szoknyája alá lentebbi emeletekről ne lehessen belátni.

Keskeny lépcsőn, ha egymás mellet nem lehet elférni, felfele a férfi előre engedi a nőt, lefelé menet pedig a férfi megy, elől nehogy a hölgy megbotoljon valamiben és leessen.

5.) Étteremben, bárban, szórakozóhelyen a férfi megy be elsőnek, hogy meg tudjon győződni arról, hogy a hely biztonságos és méltó ahhoz, hogy a hölgy oda betérjen. Kifelé menet ugyanezt az elvet követve az urak mennek ki elsőnek.

+1 Ha egy magánházba megyünk, akkor is a férfi megy elöl? A válasz nem! Mivel ebben az esetben tisztába vagyunk vele, hogy a hely alkalmas és veszélytelen lesz különben nem vittük volna oda a hölgyet!

Ez után a sok szabály után jogosan merülhet fel bennetek a kérdés: na jó de miért olyan fontos, hogy ezeket a szabályokat be is tartsam? Erre azt hiszem egy idézet formájában megtaláltam a tökéletes választ:

„Én őszintén szólva nagyon élvezem, amikor egy férfi kinyitja nekem az ajtót, és maga elé enged. Az etikett azt mondja: “Azért kell kinyitnom neki az ajtót, mert törékeny és gyenge.” Én viszont azt gondolom: ‘Úgy bánik velem, mint egy istennővel, királynő vagyok.’”

Paulo Coelho

Nőként tudom, hogy minden nőtársam egy igazán udvarias lovagra vágyik. Ezeket a szabályokat azon kívül, hogy az illem megkívánja azért is érdemes betartani, mert a hölgyek nagyon értékelik ezeket az apró figyelmességeket.

Bízom benne, hogy sikerült pár eddig megválaszolatlan kérdésre választ találnod vagy csak felfrissíteni a tudásodat a témával kapcsolatba. Következő cikkemben az ajándékozásról fogok írni, remélem, velem tartotok 2 hét múlva is a téma nagyon izgalmas lesz sok érdekességgel fűszerezve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.