Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Január 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közérdekű perek a devizaadósokért

Közérdekű perek a devizaadósokért

Közérdekű keresetekkel gyorsítaná fel a megkárosított devizaadósok banki pereit a nemrégiben kinevezett pénzügyi biztos. Doubravszky György a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ehhez előbb törvénymódosításra van szükség. Ennek megszületése hosszabb idő, de addig is tehet javaslatokat a társhatóságoknak közérdekű kereset megindítására. Szerinte a devizahitelek hibás termékek, és a magyar igazságszolgáltatás próbája lesz, miként kezeli ezt a problémát.

A korábban a Hiteltársulás és a Webbank megalapítójaként ismertségre szert tevő Doubravszky György állítja, hivatala nem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének konkurenciája lesz. Mint mondta, nem is lehetne az, hiszen a két intézmény méretében nagyságrendi különbség van. A PSZÁF több mint ötszáz fős apparátussal bír, míg a biztosi hivatalban nyolc-tíz szakember dolgozik majd. Egyébként sem lenne jó, ha párhuzamosságok lennének a pénzügyi felügyelet és a biztosi hivatal működésében. A cél közös, ezért hiszem, hogy megtalálják majd annak módját, ahogy egymás munkáját segíteni tudják. A biztosi hivatalra elsősorban olyan szervezetként tekintek, amelyik állami jogosítványokat társít a civil megoldásokhoz.

Az Országgyűlés tavaly március 19-én fogadta el a devizaadósokat segítő árfolyamrögzítés új szabályait: eszerint a kedvezményt azok kérhetik, akik legfeljebb 20 millió forint kölcsönt igényeltek. A devizahitelesek öt évig, de legfeljebb 2017. június 30-áig élhetnének a rögzített árfolyammal, szándékukat pedig 2012 végéig jelezhették bankjuknál. A törvénymódosítást 319 képviselő szavazta meg, 9-en tartózkodtak: köztük nyolc Demokratikus Koalícióhoz tartozó politikus, illetve a szocialista Veres János. Az NGM szerint az érintettek 90 százalékán segít a törvény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma