Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Január 03. 11:54, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Közeleg a középiskolai felvételi

Közeleg a középiskolai felvételi

Közeleg a középiskolai felvételi, a nyolcadikosoknak, illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba készülő alsóbb éveseknek január 18-án kell megírniuk a központi írásbeli vizsgát matematikából és magyarból.

A 2020-as tanévre gimnáziumi képzést 546, technikumit 236, szakképző iskolai képzést pedig 168 intézmény hirdet országszerte. Újdonság, hogy a szakképzésben 2020-tól minden tanuló ösztöndíjat kap – írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

Budapesten csaknem kétszáz középfokú intézmény várja a jelentkezőket, vidéken Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplénben van a legtöbb középiskola, a legszűkebb választék Nógrádban érhető el. Az iskolák kétharmada szervez írásbeli vizsgát, ám a szabályok szerint csak a gimnáziumok és a technikumok követelhetnek meg felvételit, a hároméves szakképzésbe az általános iskolai jegyek alapján lehet bekerülni – ismerteti a lap.

A cikk kitér arra, hogy bár a megújított Nemzeti alaptanterv még nem nyilvános, a kezdő évfolyamokon a kormány tervei szerint szeptembertől életbe lép, a gimnáziumok 9. osztályában így várhatóan változik a tananyag, és módosulhatnak az óraszámok is.

A szakképzésbe jelentkezőket pedig biztos, hogy teljesen átszabott tananyag várja, és újdonság, hogy mindegyikük ösztöndíjat kap: a most felvételiző diákoknak az alapozási szakaszban – amíg a gyakorlat meg nem kezdődik – technikumban havi hétezer, szakképző iskolában pedig 14 ezer forint jár majd – írta a Magyar Nemzet.

A címlapfotó illusztráció (forrás: baranyavar.hu)

Címkék: felvételi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.