Városlista
2021. október 20, szerda - Vendel

Hírek

2012. Január 05. 14:26, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/PSZÁF

Közel 100 ezren éltek vele, de még kétszer ennyien jelentkeztek

Közel 100 ezren éltek vele, de még kétszer ennyien jelentkeztek

Tavaly év végére megközelítette a százezret a fix árfolyamon végtörlesztő családok száma, míg a végtörlesztés céljára fordított hitelkiváltó forinthitelek száma megközelítette a 17 ezret – derül ki a PSZÁF összesítéséből

Szeptember 29. és december 31. között 94 337 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztése történt meg. A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 642,1 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 468,0 milliárd forintot kellett kifizetni. A kettő különbözete, azaz mintegy 174 milliárd forint volt december végéig a pénzügyi intézmények vesztesége. A ténylegesen végtörlesztett fogyasztókkal párhuzamosan év végéig jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentő ügyfelek aránya is: ezek szerződéseinek száma és ingatlancélú hiteleik volumene mintegy kétszerese a már végtörlesztettekének.

A már kifizetett fix árfolyamú végtörlesztések 97 százaléka svájcifrank-alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró- és a japánjen-alapú kölcsönök száma 1, illetve 2 ezerre rúgott. A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege 5 millió forint volt, s a legtöbb hitelt a kereskedelmi bankoknak végtörlesztették az ügyfelek. A bankoknál és a takarékszövetkezeteknél egyaránt a teljes hitelállomány valamivel több, mint egytizedét fizették vissza, míg a pénzügyi vállalkozásoknál csak az állomány 5 százalékánál történt visszafizetés.
2011 folyamán a fix árfolyamú végtörlesztésekhez szükséges forrás több mint 80 százalékát az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elő. A hitelintézetek tavaly december végéig 16 865 hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, amelyek együttes összege megközelítette a 88,5 milliárd forintot.

Az összes folyósított hitelkiváltó forinthitel közül 43,0 milliárd forintot a pénzügyi szervezetek saját korábbi adósaiknak, 45,5 milliárd forintot viszont más pénzügyi szervezet adósainak nyújtottak. Miközben a hitelkiváltó forinthitelek átlagos összege 5,3 millió forint volt, ehhez képest különösen magas, 18,6 millió forint volt a pénzügyi vállalkozások által e célra nyújtott hitelek átlagos mértéke.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 20. 15:06, szerda | Belföld

Lopott autóval ment lopni

A nyomozók őrizetbe vették a véméndi tolvajt, és kezdeményezték letartóztatását.

2021. Október 20. 12:01, szerda | Belföld

Börtönbüntetést kapott a focista, aki fél szemére megvakított egy szurkolót

Két és fél év börtönre ítélte a Fonyódi Járásbíróság nem jogerősen azt a labdarúgót, aki 2020 októberében vizespalackkal fejbe dobott egy szurkolót, aki emiatt az egyik szemére megvakult

2021. Október 20. 09:15, szerda | Belföld

Meghalt 30 beteg, 1668 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu szerdán,

2021. Október 20. 06:00, szerda | Belföld

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolna megyében az aszályos időjárás miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara megyei elnöke kedden az MTI-nek.