Városlista
2023. január 29, vasárnap - Adél

Hírek

2015. Március 29. 19:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Komlómédia

Kötvénypiac: Mindenkit eltemethet a nagy robbanás

Kötvénypiac: Mindenkit eltemethet a nagy robbanás

Egyre több profi befektető gondolja úgy, hogy a kötvénypiac jelentősen túlértékelt. Növekszik a félelem, hogy a kötvénypiaci buborék nem leereszt, hanem kidurran.

Egyre több profi befektető gondolja úgy, hogy a kötvénypiac jelentősen túlértékelt. Növekszik a félelem, hogy a kötvénypiaci buborék nem leereszt, hanem kidurran és ez sokakat maga alá temethet - derül ki a CFA UK felméréséből.

A CFA UK friss felmérése szerint a 300 megkérdezett alapkezelő négyötöde véli úgy, hogy a kötvények túlértékeltek. A CFA megállapítása szerint a vállalati kötvények túlértékeltebbek mint eddig bármikor, az összes eszközosztály közül pedig az államkötvények mutatják a legnagyobb túlértékeltséget.

A 11 ezer befektetési szakembert tagjai között tudó szervezet szerint értékeltségi indexük, amelyet három éve számolnak, pirosan villog a kötvények túlértékeltsége miatt.

Brad Crombie, az Aberdeen Asset Management kötvénypiaci vezetője szerint csak akkor biztos, hogy buborék alakult ki egy piacon, amikor az kidurran. Azonban ez a piac könnyen kidurranhat, jelenleg több a kétség és az aggodalom a szereplők körében az értékeltségek miatt, mint eddig bármikor - írja a Financial Times.

John Stopford, az Investec szakértője a lapnak úgy nyilatkozott, ő is valószínűnek tartja a lufit a piacon, mivel nagyon sok befektető töltötte fel a portfólióját magas hozamú kötvényekkel és vállalati kötvényekkel. Ha fordul a piac, akkor komoly félreárazások alakulhatnak ki és elég kaotikus helyzetet eredményezhet e pozíciók leépítése.

Az elmúlt hat évben az alacsony kamatok és a jegybankok kvantitatív lazítási programjai hatalmas hozamvadászatot indított el a nemzetközi kötvénypiacokon. Ennek hatására a befektetők hatalmas mennyiségben vásároltak befektetési kategóriába eső, de magasabb hozamú kötvényeket. Ugyanakkor a kötvények kereskedési volumene nem nőtt olyan mértékben, mint a befektetési alapok kötvényállománya, az FT szerint ez annak a következménye, hogy a bankokra vonatkozó szabályozások szigorítása miatt a számukra drágábbá vált nagyobb mennyiséget tartani ezekből a papírokból saját számlán, sőt, az Egyesült Államokban korlátozásokat vezettek be a bankok saját számlás kereskedési tevékenységére vonatkozóan.

Az alacsony piaci likviditás miatt sok alapkezelő fél most attól, hogy ha esni kezdenek az árak, akkor nem tudnak kellő időben eladni kötvényeikből ha a befektetők hirtelen pénzt vonnának ki az alapokból. A bankok kereskedési tevékenységének csökkenésével miatt nem lesz olyan intézmény, amelye az eső piacon vásároljon.

Ráadásul ennek kockázata most nagyobb, mint korábban, hiszen a Fed várhatóan idén első ízben kezd el emelni irányadó kamatán 2006 óta. Ez a lépés a befektetők szerint növelni fogja a piacon a volatilitást, s akár tömeges menekülést is okozhat a kötvényekből.

A kevésbé ideges szereplők szerint ugyanakkor ez nem reális veszély. Szerintük ha a Fed valóban emelni kezd, az annak a jele, hogy az amerikai gazdaság valóban erősödő pályára állt, s ez jót jelent a cégeknek és az általuk kibocsátott kötvényeknek is.

Az FT szerint a legnagyobb kötvényportfóliókat kezelő cégek - mint a Pimco, a BlackRock vagy a Vanguard - kifejezetten bizakodóak a kötvénypiac kilátásainál. Szerintük a gazdasági növekedés jót tesz majd a vállalatok nyereségességének, s ebből, a csökkenő számú vállalati csődök miatt a magas hozamú kötvények piaca is profitálhat majd.

Will Goodhard, a CFA UK igazgatója szerint a mostani kötvénypiaci helyzetben nem az a legnagyobb veszély, hogy a kisbefektetők elkezdenék kivonni a pénzüket az alapokból, s ez eladási hullámot váltana ki. Inkább az, hogy a tartósan alacsony hozamok nehéz helyzetbe hozzák a nyugdíjalapokat és a nagyobb biztosítótársaságokat.

Forrás: Komlómédia - Napi.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 14:04, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.

2023. Január 29. 14:03, vasárnap | Belföld

Mintegy 700 millióan utaztak tavaly a MÁV-Volán-csoport járatain

Tavaly csaknem 700 millióan utaztak a MÁV-Volán-csoport, vagyis a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain - tájékoztatta a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-t.

2023. Január 29. 13:58, vasárnap | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar haderő harckészségének a legjobbnak kell lennie

Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen - jelentette ki a honvédelmi miniszter a kormány Facebook-oldalára vasárnap feltöltött videóban.

2023. Január 29. 08:22, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Ezen a héten sem volt ötös a lottón.