Városlista
2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2016. Május 01. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Kotródj, vakond!

Kotródj, vakond!

Cikkünkben tollhegyre tűzzük a vakondot mint nemkívánatos vendéget, mely túrásaival bosszantja a kertészt, aki a legszívesebben az írmagját is kiirtaná mérgében.

Pedig rosszul tenné: nemcsak azért, mert védett (eszmei értéke 25 ezer forint), hanem mert nálánál jobban senki és semmi nem tisztítja meg a földet a cserebogárpajortól és a lótetűtől. (Hadd mondjam el az olvasóknak: azóta alszom nyugodtan a lótetűktől, amióta a vakond rendszeresen járőrözik a kertünkben.)

Jó tudni, hogy az alagútfúrás nagymestere rendkívül falánk: saját súlyának másfélszeresét eszi meg naponta gilisztából, bogarakból, csigákból, a fák gyökereit pusztító pajorokból. Ez azt is jelenti, hogy a vakond elsősorban ott jelenik meg nagyobb számban, ahol bőséges a táplálékkínálat (másképpen: kártevő rovarokkal, bogarakkal erősen fertőzött a kert), mert ahol ez megfogyatkozik, onnan magától is gyorsan odébbáll.
A vakondügyet a gyártók és kereskedők is igyekeznek kihasználni. Egyes gazdaboltosok úgy reklámoznak egy-egy növényvédő szert, hogy az egyúttal a vakondot is riasztja (ennek persze semmi alapja nincs).

Kényelmes és tetszetős megoldásnak látszik az állat számára kellemetlen hangjelzéseket kiadó vakondriasztó készülékek használata (köztük már napelemesek is akadnak), de a hatékonyságuk kétséges. Viszont a régi módszerrel, amikor is a kertészek több helyen terpentinnel vagy petróleummal átitatott rongyokat dugtak a vakond járatába, érdemes ma is élni. E vegyszerek szaga úgy megzavarja a kiváló szaglóérzékű állatot, hogy nem képes kiszimatolni a zsákmányát, s ezért elmegy.

A nagy sárfű, vagy másképpen vakondűző fű szagától szintén menekülésre fogja, nemkülönben a császárkorona erős illatú gyökereitől.
De a legbiztosabb megoldás kétségkívül a vakondháló elterítése a földben. Ezen az apró szövésű, erős és hosszú élettartamú műanyag hálón képtelen áthatolni, így kereket old. Tény azonban, hogy a vakondhálós védelem nem olcsó mulatság, de aki vakondtúrásmentes pázsitot szeretne, annak ideális választás.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 16. 11:30, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 2. vasárnap – 2022. január 16.

2022. Január 16. 10:00, vasárnap | Helyi

A befagyott váll szindróma

A malomkörzés már régen nem menne önnek sem, sőt lassan már a kezét felemelni is egyre nehezebb?

2022. Január 16. 08:00, vasárnap | Helyi

Szálló por - továbbra is többfelé magas a légszennyezettség

Továbbra is többfelé magas a légszennyezettség szintje a szálló por miatt.

2022. Január 14. 12:17, péntek | Helyi

Él-e még a lehetőséggel, hogy a házát megszenteljék?

Dr. Ónodi Izabella képviselő asszony nyilatkozott a megyei hírportálnak e kérdéssel kapcsolatban.