Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 01. 07:33, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Kötött pályán, de tovább repül a Malév

Kötött pályán, de tovább repül a Malév

A 60 milliárdos adóssággal rendelkező nemzeti légitársaságnak korlátozott mozgástere van.

Mindenki azon dolgozik, hogy „hézagmentes” legyen az átmenet egy új működési formába – hangozott el a keddi sajtótájékoztatón.

Berényi János, a Malév igazgatósági elnöke sajtótájékoztató keretében számolt be a cég helyzetéről. Úgy fogalmazott: a légitársaságnak korlátozott mozgástere van. Ahogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tájékoztatta a közvéleményt, az előző kormány rossz döntéseinek következménye a mostani helyzet, ami likviditási problémákat okoz. A lízingtársasággal megállapodtak, így a repülőgépek rendelkezésre állnak. Most a szaktárcával együtt azon dolgoznak, hogy a cég továbbra is folyamatosan üzemeljen – mondta az igazgatóság elnöke.

Berényi szerint az utazóközönség szereti a Malévot, annak ellenére, hogy voltak és vannak hibák. Kiemelte, hogy csodálatos eredményei vannak a légitársaságnak: nyárig 757 ezer jegyzett bookolása van a Malévnak, árbevétele 120 milliárd forint, ezért megkülönböztetett figyelmet kell rá fordítani. A magyar kormány elkötelezett a nemzeti légitársaság fenntartásában, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a problémákat meg lehessen oldani. Ezt alátámasztja, hogy a jelenleg is zajló kormányülésen kiemelt téma a Malév – fűzte hozzá. És ezért is kapott egyfajta védőernyőt a vállalat a hétfői kormányrendelettel.

Az igazgatósági elnök egy likviditási terv kidolgozását kérte a menedzsmenttől, ez a hét végéig el fog készülni. A tervnek tartalmaznia kell, hogy meddig tartanak ki a saját források, és honnan kell a tulajdonosnak forrásokat találni a további működésre.

A Malév Európában is elismerést váltott ki utasszám tekintetében, „már majdnem azt mondom, hogy irigykednek a nagyok is” – emelte ki Berényi. Rámutatott: a mostani helyzetben azonban nagyon gyorsan elfogyhat a pénz. Ami korábban egy hónapig is eltartott, az mostani „sokkos” állapotban akár egy pár nap alatt is elfogyhat, például ha a repülőterek elkezdik előre kérni a reptéri illetéket. Ha ezektől a váratlanul fellépő költségektől meg tudják magukat kímélni, akkor repülnek a Malév gépei, ha nem, akkor bármi megtörténhet – fogalmazott.

Újságírói kérdésre Berényi János elmondta: a légitársaság tartozása 60 milliárd forint, és a kormány több pénzt nem adhat az uniós rendelet miatt. Leszögezte: ebben a formában a Malév nem tudja folytatni a működést. Az igazgatóság elnöke azonban bízik abban, hogy addig sikerül még működtetni a céget, amíg felépül egy új nemzeti légitársaság, amely mindazokat a feladatokat ellátja, amit a Malév jelenleg is ellát. „Itt a hézagmentes átmenet kérdéséről van szó.”

„Lesz Budapest-központú nemzeti légitársaság, amely az új befektetőtől is fog függni, de a mostani jó állapotot meg kell lovagolni. Mindenképpen magánbefektetői forrást kell találni. Én tudom, hogy folynak tárgyalások, de nem vagyok jogosult felvilágosítást adni” – mondta Berényi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során