Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kötelező óvoda: eseti vizsgálatra lenne szükség

Kötelező óvoda: eseti vizsgálatra lenne szükség

Kötelezés helyett, esetenként kellene megvizsgálni, hogy a gyerek miért nem jár óvodába – mondta a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke a Rádió Orientnek. Az új köznevelési törvény ugyanis 3 éves korra csökkenti az óvodakezdés időpontját. Fábián Katalin szerint a férőhelyek számának területi ingadozása nehezítheti a kérdést. A zsúfoltság miatt romlik a személyes kapcsolat, a felszereltség javítása pedig nem pótolja az egyéni bánásmódot.

A 3 éves kortól való kötelező óvodába járással kapcsolatban számos kérdés és kétely merült fel. Emellett az iskolakezdés szabályainak átalakulása is tovább árnyalta a kérdést. A Rádió Orient műsorában Fábián Katalin elmondta, a korábbi rendszerben az óvodakezdés kötelező ideje az 5 éves kor volt. A Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke kiemelte, az új rendszer bevezetése nem lesz zökkenőmentes. A férőhelyek számának ingadozása és a szülő eltérő akarata nehezítheti a kérdést – hangsúlyozta.

Túlzsúfoltság a nagyvárosokban – helybőség vidéken

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a változtatás mögött nem lát igazi indokot. „A hároméves gyereket nem kell kötelezni az óvodába járásra, mindenkinek meg kell adni a választási lehetőséget” – jelentette ki. Az elnök a választás szabadságának korlátozása mellett a férőhelyek egyenetlen eloszlását emelte ki problémaként. „Van, ahol 150-200 fő sem talál férőhelyet, míg máshol bőven akad hely. A legnagyobb gond a nagyvárosok közelében van, a községek nincsenek felkészülve a magas gyerekszámra. Itt bővíteni kellene a férőhelyek számát” – mondta a vendég. Hozzátette, az elmúlt évben közel 10 milliárd forintos pályázati kiírás volt az óvodai férőhelyek számának bővítésére. Továbbá, a kormányzat által ígért plusz 5 ezer hely is sokat segítene a helyzeten – magyarázta.

„Az óvodai zsúfoltság a gyerek és az óvodapedagógus személyes kapcsolatának rövidülésével jár együtt” – emelte ki Fábián Katalin. Az elnök hozzátette, a gyerekek magas száma az óvodapedagógusra is rossz hatással van, ingerültté és fáradttá teszi. Kiemelte, ezen az sem segít a felszereltség bővítése vagy az, ha a gyerekeket már délben hazaviszik a szülők. „A 4 éves kortól kötelező óvodába járás mindenki számára elfogadható lenne. Az a jó, ha minél hosszabb időt tölt családi környezetben a gyermek” – tette hozzá.

„Az önállóság az iskolaérettség záloga”

Az új köznevelési törvény a gyerekek iskolaérettségében is pontos időpontot határoz meg: az augusztus 31-ig 6 éves kort elérő kicsiket kötelező iskolába küldeni. Fábián itt az iskolaérettség kérdését emelte ki, ahol a nyári gyerekek a legveszélyeztetettebbek. „Az iskolának, a szülőnek és a gyereknek sem jó, ha a kicsi éretlenül kerül el az óvodából. Jogot kellene adni a szülőnek, hogy ellenvéleménye legyen” – mondta az elnök.

A gyerekek nem egyformák, így a személyes bánásmód elengedhetetlen az óvodákban. Fábián kiemelte, az egyéni adottságok szerinti fejlesztésnek kell leginkább érvényesülnie az óvodákban. Éppen ezért sok szülő fél a vegyes óvodai csoportoktól. Az elnök szerint az osztott és az osztatlan óvodai csoportoknak egyaránt vannak előnyeik. „A kicsik a vegyes csoportokban viharosan tudnak fejlődni, könnyebben megtanulják a társakkal való együttműködést” – emelte ki.

Az óvodai tevékenységek az iskolaérettség fontos képességeit fejlesztik. „A gyereknek már egyedül, a szülő segítsége nélkül kell bepakolnia a táskáját, és tudnia kell hosszabb időn keresztül egy dologra figyelni”– utalt a szellemi érettség mellett fontos szociális képességekre a vendég.

Az óvoda nem hagyhatja figyelmen kívül, hogyan működik az iskola. Az intézménynek fel kell készítenie a gyereket az iskolai elvárásokra. Ennek módszerei eltérhetnek, hiszen pedagógiai szabadság van. „Fontos kiemelni, hogy az óvoda nem kisiskola. Szakmailag kell figyelni az iskolát és az óvoda eszközeivel felkészíteni a gyereket” – hangsúlyozta Fábián Katalin.

Egyedi kivizsgálásra van szükség

A kötelezettség alól felmentést kaphatnak a rendezett családi körülmények között élő gyerekek, a változás elsősorban a hátrányos helyzetűeket célozza. Fábián Katalin az országot járva azt tapasztalja, hogy a gyerekek többsége óvodába jár a szegényebb régiókban is. „A szülő érdeke, hogy bevigye a gyereket, ahol az rendszeres étkezésben részesül és meleg van” – emelte ki Fábián. Hozzátette, nagyon sok gyerek éhesen érkezik az intézménybe, ezért az óvónők gyakran előző napi kenyeret adnak és kérik a szállítókat, hogy korábban hozzák a reggelit.

Az ilyen helyzetben lévő gyermekek általában jó szociális képességekkel rendelkeznek, esetükben többnyire a látókör szélesítésében kell segíteni - közölte. Vannak azonban olyan esetek, amikor a gyermek szociális helyzete miatt nem tud óvodába járni. Ilyenkor a szankciók helyett az eset egyedi kivizsgálása a fontos. „A kötelezéssel van a baj. Ki kell alakítani a bizalmat, a családok egymást fogják meggyőzni az óvoda előnyeiről” – emelte ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során