Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Február 08. 16:34, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Koszorúzással tisztelegtek a nagynevű író emléke előtt

Koszorúzással tisztelegtek a nagynevű író emléke előtt

Móra Ferenc halálának 84. évfordulóján ünnepi műsorral és koszorúzással tisztelegtek az író Daru utcai mellszobránál.

Keresztes Tünde, a Polgármesteri Hivatal kulturális referense ünnepi beszédében röviden ismertette Móra Ferenc életútját. Elmondta, hogy az író szülei a szegény családi körülmények ellenére komoly gondot fordítottak Móra taníttatására, akinek 15 évvel idősebb bátyja hosszú ideig példaképül szolgált.

Móra Ferenc a budapesti egyetemen szerzett diplomát földrajz és történelem szakon, de csak egy évig dolgozott tanárként. Életének Félegyháza mellett fontos állomása Szeged volt. Itt élt és tevékenykedett sokáig. Párhuzamos karrierje, mint muzeológus 1904-ben indult el a Szegedi Egyesített Könyvtár és Múzeumban. 1911 és 1920 között a Szegedi Szabad Kőműves Páholy tagja volt – avatóbeszédeket tartott és szabad kőműves verseket írt. 1917-ben nyerte el a múzeum igazgatói tisztséget, amit 1934-ben bekövetkezett haláláig látott el.

Az ifjúsági irodalom kiemelkedő alakja, melegszívű, barátságos természetű ember volt, aki hamar kötött ismeretségeket. Szorgalmát és munkaszeretetét igazolja számos híres és elismert műve, mellyel hazája nevét is méltán öregbítette.

Az ünnepi beszédet követően Gombás Bende a Móra Ferenc Gimnázium 9/D. osztályának tanulója adta elő Móra Ferenc Rózsák mellé című versét.

Az ünnepség zárásaként a közintézmények, civil szervezetek, pártok és városunk elöljárói elhelyezték tiszteletük koszorúit az emlékmű lábánál.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.