Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2018. Február 08. 16:34, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Koszorúzással tisztelegtek a nagynevű író emléke előtt

Koszorúzással tisztelegtek a nagynevű író emléke előtt

Móra Ferenc halálának 84. évfordulóján ünnepi műsorral és koszorúzással tisztelegtek az író Daru utcai mellszobránál.

Keresztes Tünde, a Polgármesteri Hivatal kulturális referense ünnepi beszédében röviden ismertette Móra Ferenc életútját. Elmondta, hogy az író szülei a szegény családi körülmények ellenére komoly gondot fordítottak Móra taníttatására, akinek 15 évvel idősebb bátyja hosszú ideig példaképül szolgált.

Móra Ferenc a budapesti egyetemen szerzett diplomát földrajz és történelem szakon, de csak egy évig dolgozott tanárként. Életének Félegyháza mellett fontos állomása Szeged volt. Itt élt és tevékenykedett sokáig. Párhuzamos karrierje, mint muzeológus 1904-ben indult el a Szegedi Egyesített Könyvtár és Múzeumban. 1911 és 1920 között a Szegedi Szabad Kőműves Páholy tagja volt – avatóbeszédeket tartott és szabad kőműves verseket írt. 1917-ben nyerte el a múzeum igazgatói tisztséget, amit 1934-ben bekövetkezett haláláig látott el.

Az ifjúsági irodalom kiemelkedő alakja, melegszívű, barátságos természetű ember volt, aki hamar kötött ismeretségeket. Szorgalmát és munkaszeretetét igazolja számos híres és elismert műve, mellyel hazája nevét is méltán öregbítette.

Az ünnepi beszédet követően Gombás Bende a Móra Ferenc Gimnázium 9/D. osztályának tanulója adta elő Móra Ferenc Rózsák mellé című versét.

Az ünnepség zárásaként a közintézmények, civil szervezetek, pártok és városunk elöljárói elhelyezték tiszteletük koszorúit az emlékmű lábánál.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 14:15, szerda | Helyi

Újabb remek versenyeredmények

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási kar, tanulmányi versenyt hirdetett 12. évfolyamos tanulók részére.

2022. Január 19. 12:00, szerda | Helyi

Élelmiszerárstop: ezt a termelők fogják megfizetni

Alapvetően a nyersanyagok világpiaci árának emelkedése áll az élelmiszerek megdrágulása mögött, de hamarosan jön a visszarendeződés.

2022. Január 19. 10:43, szerda | Helyi

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

Szombaton 553 helyszínen csaknem 73 ezren felvételiznek - közölte az Oktatási Hivatal (OH).

2022. Január 19. 08:52, szerda | Helyi

Ma is meghazudtolja magát a januári időjárás

Az előrejelzések szerint a keddi időjáráshoz hasonlóan szerdán is hét ágra süt majd a nap az ország túlnyomó részén.