Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. December 31. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Kortalan lisztérzékenység

Kortalan lisztérzékenység

A lisztérzékenység az európaiak 1-3 százalékát érinti. Nálunk a szakemberek különböző szűrések alapján körülbelül 2 százalékra teszik a lisztérzékenyek arányát.

Ami viszont bizonyos: a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.

Ritka gyermekbetegségnek tartották korábban. Tévedtek: nem ritka. Bármely korosztályt érintheti, sőt az újonnan diagnosztizáltak többsége középkorú vagy idős.

De miként lehetséges, hogy a gluténra érzékenynek hosszú évekig fel sem tűnik, valami krónikusan nincs rendben vele? Van, aki emésztési bajait azzal magyarázza, hogy „csak szokásosan” túlette magát, vagy nem fogta vissza a fűszerezést.

Olyan is akad, aki tapasztalatilag képes kerülni a bélbántó ételeket, miközben nem tudja, hogy valójában beteg. Sokan csupán szövődmények, újabb tünetek miatt fordulnak orvoshoz – s akkor azonosítják a lisztérzékenységet. Jó esetben. Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviselete Országos Egyesületének elnöke – egyben vezetője a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének is – meséli: az ő gyermekénél kétéves kora körül alakult ki ez a betegség. Előtte hetekig csak sült krumplit kért a kisfiú, hozzá meg kakaót. Vagyis: „ösztönösön” érezte, mi esik jól neki, s mi nem.

– A cöliákiának – ez a hivatalos neve a lisztérzékenységnek – nincs tipikus tünetegyüttese. Orvosról orvosra járhat a páciens, mire végre rájönnek, mitől van rosszul. Sokat javítana a helyzeten, ha gyanú esetén az első szűrővizsgálatot a háziorvos is elvégeztethetné. Jelenleg csak gasztroenterológus, illetve a kórházak cöliákia-központjai rendelhetnek el specifikus laborvizsgálatokat – magyarázza Koltai Tünde.

A lisztérzékenység kialakulásában immunológiai és környezeti tényezők is szerepet játszanak, túl a gluténérzékenységért felelős genetikai kódon. Ez nem allergia: autoimmun betegség.

Kiváltója a kalászos gabonákban lévő fehérje, a glutén. Károsodnak a bélbolyhok, zavar keletkezik a tápanyagok felszívódásában. Nyilván jellemző tünetek az elhúzódó emésztőszervi panaszok – puffadás, székrekedés, hasmenés –, de jelentkezhetnek bőrkiütések, fogzománcproblémák, vashiány, vérszegénység, hajhullás is. Ha nem fedezik fel idejében a kórt, s nem kezelik diétával, további hiánybetegségek is felléphetnek: akár csontritkulás, meddőség, pajzsmirigy- és májbetegségek.

A kutatók csak hatvan éve azonosították a glutént a betegség okozójaként. S rögtön rátaláltak a terápiájára is. Willem-Karel Dicke holland orvosnak a második világháború után feltűnt: gyerekpáciensei – akiket előzőleg bélbajokkal kezelt és banánkúrára fogott – 1944–45-ben, a hollandiai „téli éhezés” idején elmaradtak, ám aztán ismét felkeresték a panaszaikkal. A doktor akkor jött rá: mivel a háború vége felé nem volt gabona, mást ettek a kis betegek is, így a kór tünetei átmenetileg alábbhagytak.

Jelenleg is csak diétával kezelhető a cöliákia. Csakhogy míg itthon a gyógyszerek és tápszerek áfája 5, a gluténmentes élelmiszereké 18 százalék. Pedig ezek jelentik az orvosságot, hiszen gyógyszer még nincs a lisztérzékenységre. (kág)


TUDTA? A glutén nem csupán a gabonalisztben (árpa, búza, rozs) fordul elő, de olyan ételekben is, amelyekre nem is gondolnánk. Például: leves- és pudingporok, instant kávé és kakaó, mélyfagyasztott burgonyakészítmények, fűszerkeverékek. Mivel a zab összetétele kicsit más, a lisztérzékenyek többsége fogyaszthatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.