Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2017. Március 03. 16:14, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Korszerűbb életmentő eszközöket kapott a félegyházi mentőszolgálat

Korszerűbb életmentő eszközöket kapott a félegyházi mentőszolgálat

A több millió forintos értéket képviselő eszközök már megérkeztek a félegyházi mentőszolgálathoz, de a napokban várható még egy Lucas típusú újraélesztő gép is.

– tudtuk meg Papp Györgytől, a kiskunfélegyházi mentőállomás vezetőjétől.

A kisebb eszközöket, úgy mint például törésrögzítőket, végtag és egésztest rögzítőket, diagnosztikai eszközöket, oxigén szaturáció mérőket, vérnyomás mérőket a Félegyházi Mentők Alapítvány a támogatásokból és az adó 1%-ából finanszírozta. A nagyobb értékű eszközökhöz azonban már az Országos Mentőszolgálat Alapítványának segítségét vette igénybe a félegyházi mentőszolgálat.

2000-ben indult Kiskunfélegyházán az esetkocsi szolgálat, mely azóta is orvosi szintű ellátást biztosít a lakosság részére. Akkor azok az eszközök az új autóval együtt újan érkeztek a mentőállomásra. Azóta azonban eltelt tizenhét év. Az állandó használat és a folyamatos karbantartás, szerviz sajnos egy idő után már nem volt egymással arányban. Az elhasználódás miatt cserére szorult az eszközök javarésze – mondta el a félegyházi állomásvezető.

Azt is megtudhattuk, hogy a kisebb eszközökön kívül az Országos Mentőszolgálat Alapítvány jóvoltából az esetkocsi két nagyobb értékű diagnosztikai és terápiás eszközzel is bővült. Az egyik a 4 millió forintos értéket képviselő, amerikai gyártmányú Newport lélegeztetőgép. A rendkívül kedvező paraméterei mellett hosszú távú akkumulátoros üzemmódban tud működni, oxigén tartalékkal rendelkezik, tehát több órás transzportokat is tud teljesíteni. A másik életmentő gép, mely szintén nagy értéket képvisel az esetkocsiban a Lifetech 15-ös gép mely az ugyanilyen gyártmányú, de korábbi szériájú elődjét váltotta le. Rendkívül közkedvelt a mentősök között a több funkciós kihasználhatóságának köszönhetően. Van benne EKG, defibrillátor, de lehet vele végezni vérnyomásmérést, oxigén szaturáció mérést és test maghőmérsékletet is. Sőt terápiás áram (pacemaker technológiában) is ezt a gépet használja a mentőszolgálat.

Azt is elárulta az állomásvezető, hogy a napokban Kecskeméten már megkapták a Lucas típusú újraélesztő gépet, amelyet nagy valószínűséggel hamarosan a félegyházi mentőszolgálat is magáénak tudhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.