Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Január 22. 12:21, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Korszerű eszközökkel gazdagodott a Mezgé gépparkja

Korszerű eszközökkel gazdagodott a Mezgé gépparkja

Épp, hogy csak befejeződött – mintegy 15 millió forintból - a Mezgé tangazdaságában a sertéstelep felújítása, az iskola máris újabb nagy volumenű beruházással büszkélkedhet.

- A tavalyi év végén az Agrárminisztérium és az iskola fenntartójának – a Déli Agrárszakképzési Centrumnak – köszönhetően az iskolának több modern gépet sikerült megvásárolni, mely a továbbiakban nagymértékben hozzájárul a színvonalas szakmai, gyakorlati képzéshez – nyilatkozta lapunknak a beruházás kapcsán Rózsa Pál a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

- Mintegy tízmillió forintból a húsipari tanüzembe vásároltunk egy nagyteljesítményű modern darálót és keverőgépet, ami nemcsak minőségben, hanem a mennyiség fokozásában is jelentős szerepet kap a jövőben. A tangazdaság pedig kapott egy szálas takarmányt betakarító gépsort. A modern fűkasza és a rendkezelő gép egészen a bálázásig megoldja a munkálatok oroszlánrészét. Jelenleg egy kisbálázóval rendelkezünk, így a jövőbeni terveink között szerepel egy körbálázó megvásárlása, hogy a teljes betakarítás olajozottan tudjon folyni. Mindezeken felül egy gyepboronát is vásároltunk, mely a gyepszellőztetésben nyújt óriási segítséget, valamint a lovak számára - kedvezőbb takarmányozási célzattal - beruháztunk egy zabroppantóra – részletezte az igazgató, aki azt is elárulta, hogy közel 20 millió forintból az iskola és a kollégium kazántelepét is felújítják. Teljesen új kazánt vásároltak, azonban ennek beszerelése csak nyáron valósulhat meg, mivel jelenleg folyamatosan mennie kell a fűtésnek.

Az igazgató arról is beszámolt lapunknak, hogy a napokban fog megérkezni az a húsz-huszonkét személyes, 15 milliós nagyságrendű Mercedes mikrobusz, mely a diákok szállításában fog óriási segítséget nyújtani. Eddig ugyanis bérbusszal oldották meg a fiatalok eljutását a szakmai képzések helyszínére.

Az iskola tangazdaságában kiemelt szempont lesz az őshonos fajták tenyésztése

A Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium már korábban belépett a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületébe, idén pedig fontolgatja, hogy tagja lesz a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének is. Már folynak a tárgyalások a közös, gyümölcsöző együttműködésről, melynek első lépéseként az egyesület számára bérvágást vállalna az iskola. Cserébe ezért az egyesület biztosítaná a tenyésztéshez szükséges tenyészbikákat.

- Eddig húsfajtával kereszteztük a szürke marha tenyészetünket, az együttműködésnek köszönhetően azonban az értékes fajtatiszta szürke marha állományunkat is gyarapíthatnánk, pontosan úgy, mint ahogy a mangalica állományunkkal is törekszünk a vérvonal megőrzésére – magyarázta Rózsa Pál igazgató.

A gyakorlati oktatás fejlesztése mellett emelik az elméleti oktatás színvonalát is

A technika óriási léptékű fejlődése megköveteli az iskoláktól is az elméleti oktatás korszerűsítését, melyre a félegyházi mezőgazdasági és élelmiszeripari technikum és szakképző iskola ugyanolyan nagy hangsúlyt fektet, mint a gyakorlati képzés modernizálására.

Az iskola igazgatója büszkén jelentette ki, hogy mára már eljutottak oda, hogy minden tanteremben (a gyakorlati helyszíneken is) projektor, ill. interaktív tábla van és az internet elérése is biztosított mindenhol.

- Napjainkban az informatikára már mind a mezőgazdaságban, mind az élelmiszeriparban szükség van. A precíziós gazdálkodás, a takarmány optimalizálás csak úgy valósítható meg, ha digitalizált a gazdaság. Ennek a szükségszerű digitalizációnak pedig nemcsak az iskola veszi a hasznát, hanem például a környékbeli gazdák is, akik a tangazdaságunkban található meteorológiai mérőállomás adataiból nagyon sok hasznos információhoz juthatnak ingyenesen – tudtuk meg az iskola igazgatójától.

(Képek: Hájas Sándor)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.