Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. November 27. 18:04, szombat | Bulvár
Forrás: mti/fotó: Bükki Nemzeti Park

Koronavírusban elpusztult a Bükkben befogott szervál

Koronavírusban elpusztult a Bükkben befogott szervál

Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.

Az állat boncolása után megállapították, hogy halálát koronavírus okozta - írták a közleményben. A trópusi állat befogása előtt napokig étlen-szomjan kóborolt a hidegben, szervezete legyengült, így az állatorvosoknak nem sikerült megmenteni az életét.

A szervál a macskafélék családjába tartozó faj, Afrikában, a Szaharától délre eső területeken őshonos, ezért magától biztosan nem kerülhetett Borsod és Heves megye határvidékére. Valószínűnek tartják, hogy a "bükki szervál" korábban házikedvenc volt, és megszökött tartójától, vagy szándékosan engedték el.

Tájékoztatásuk szerint a koronavírus-járvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a vírust egzotikus macskafélék szervezetéből. Az első ilyen eset 2020 tavaszán történt a Bronx-i állatkert nagymacskáinál. A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc pusztulását a koronavírus okozta.

A Fővárosi Állat- és Növénykert hangsúlyozta, hogy már a járvány magyarországi megjelenésekor - még azelőtt, hogy az első állatkerti esetek ismertté váltak volna - számos olyan elővigyázatossági intézkedést vezettek be, amely minimálisra csökkentette annak esélyét, hogy az állatkerti állatok megfertőződjenek. Ennek is köszönhető, hogy a városligeti intézményben eddig egyetlen állatot sem fertőzött meg a vírus - írták.

Kiemelték, hogy a bükki szervál nem számít állatkerti esetnek, mivel egy kívülről bekerült, mentett állatról van szó. A szervált az állatkert többi lakójától elkülönítve, a karanténszabályoknak megfelelően helyezték el. A szerválról gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál koronavírus-tesztet is végeznek - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.