Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Október 06. 18:08, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Kórházunk újra a fejlődés útjára lépett!

Kórházunk újra a fejlődés útjára lépett!

Ma (október 6-án) ünnepélyes keretek között helyezték le városunk kórházának alapkövét. Az emlékmű a kórház udvarán, a jelenleg még munkaterületnek számító terület szélénél helyezkedik el.

A Bács-Kiskun megyei Kórház Kiskunfélegyházi Telephelyének ünnepélyes nyitó rendezvényén megjelentek Dr. Mészáros János egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár az Egészségügyért Felelős Államtitkárság képviseletében, Dr. Lénárt Endre igazgató úr az Állami Egészségügyi Ellátóközpont Dél-alföldi Térség Igazgatóságának képviseletében, Csányi József Kiskunfélegyháza város polgármestere, Dr. Svébis Mihály főigazgató úr, Hegedűs Iván gazdasági igazgató, Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató, Csík Júlia ápolási igazgató helyettes, Faragó Tiborné a Kalocsai Szent Kereszt Kórház gazdasági igazgató helyettes, Szívós Etelka, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház ápolási igazgató helyettes, Dr. Körtvélyessy András igazgató helyettes, Paksi Tiborné gazdasági igazgató helyettes, Csősziné Juhász Ildikó telephelyvezető ápoló.

Mindannyian emlékszünk rá, mikor 2013. február 1-jén a 2012-ben még önálló kórházként működő Kiskunfélegyházi Telephelyet és a Kalocsai Szent Kereszt Kórházat a Kecskeméti Megyei Kórházba. A kórházak 2,95 milliárd forintos Európai Uniós támogatást nyertek el az összevonás megvalósításához.
Az elnyert összegből a Kiskunfélegyházi Telephelyen az emelt szintű szakorvosi ellátásnak megfelelő, modern, korszerű rendelőintézeti rész kialakítására nyílott lehetőség.
Ennek megvalósítása során átépítik a radiológiát, kialakítanak két műtővel felszerelt egynapos sebészeti blokkot, nappali betegellátási részleget és egy sürgősségi fogadóhelyet is. A két új műtő kialakításának köszönhetően napi 8-10 ambuláns műtétet tudnak elvégezni a kórházban, ami lefedi a kistérségi igényeket. Az új szárnyban a szakrendelés, a sürgősségi fogadóhely, az endoszkópos rendelő, a recepció, a tüdőgondozó és a pszichiátria is helyet kap.

A projekt során az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

  1. Vizsgáló és fektetők – modern fogadópulttal
  2. Járóbeteg-ellátó területek a földszintre kerülnek, hogy közvetlen vertikális kapcsolatot biztosítsanak a radiológia, az egynapos sebészet és a nappali kórház között.
  3. A korszerűsítéseknek köszönhetően valamennyi szakrendelő az uniós normáknak megfelelő körülmények között tud a jövőben működni.
  4. Az első emeleten lévő rendelők földszintre koncentrálásának köszönhetően innovatív megoldásokra nyílik lehetőség, melyek eredményeként az épület fekvőbeteg kapacitása is bővülhet.
  5. A szakorvosi rendelő normál vizsgálóit a földszint meglévő részének déli, illetve a bővítmény keleti oldalára csoportosítják, itt helyezik el a bejáratot is.
  6. Az épület keleti szárnyában sürgősségi fogadóhely kialakítására kerül sor, melyhez külön mentőbejárat kapcsolódik.
  7. Az új szárny nyugati oldalán a gasztroenterológia, a vérvételi és vizelet-leadási helyeket, valamint a könnyen megközelíthető gyerekrendelőket helyezik el. A koncepció fontos eleme, hogy középen jól használható, világos és tágas betegvárók létesülhessenek. A radiológia helyiségeit az I. emeleten, a jelenleginél jóval nagyobb területen építik ki. A pillanatnyilag nem üzemelő műtőblokk átalakításával két, egynapos sebészeti műtő és előkészítő-ébredő l étesítésére nyílott még a lehetőség. Az egynapos sebészethez 20 ágyas fektető részleget és 12 ágyas nappali belgyógyászati ellátást biztosító részleget alakítanak ki a II. emelet nyugati szárnyában. Megújul az endoszkópia, a digitális röntgen és megvalósításra kerül a teleradiológia és telepatológia is.

Az Európai Unió 100%-ban támogatja azt a közel 1,2 milliárdos fejlesztést, amelyet a Kiskunfélegyházi Telephelyen valósítanak meg a TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0013 azonosítószámú projekt keretében. A munkálatok öt héttel ezelőtt kezdődtek meg és már jelenlegi stádiumában is látványos változásokon ment keresztül mind az udvar, mind pedig az épületek. A türelem és a kompromisszumok viszont nélkülözhetetlen velejárói a cél eléréshez. A cél pedig nem más, mint a minőségi, európai színvonalú betegellátás és a 2012-ben „eltűnt” félegyházi kórház funkcionálisan kiváltható részének helyreállítása.

A mai ünnepélyes alapkő letétel mintegy megnyitása a régóta dédelgetett álmok kapujának, mely nagy léptekkel halad a beteljesülés felé. Már szemmel látható és kézzel fogható az az ígéret, melyre hosszú időn át várakoztak mind a kórház vezetősége, mind a dolgozói, mind pedig a betegek. Addig is legyünk türelemmel, mert meghozza gyümölcsét a várakozás minden perce!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.