Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 14. 07:00, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában

Korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában

Szlovéniában eltörölték azt a korlátozást, hogy csak a 60-64 éves korosztály kaphatja meg a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát, amellyel ezentúl minden, 18. életévét betöltött felnőttet beolthatnak

- jelentette a helyi sajtó kedden a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) közleményére hivatkozva.
Alojz Ihan, a kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának tagja a POP TV-nek nyilatkozva elmondta: a döntést a szakbizottság javaslatára, valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásainak figyelembevételével hozták meg.

Az EMA a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem talált azonosítható specifikus kockázati tényezőt sem a nemek, sem pedig a kor alapján, ezért nincs ok arra, hogy az AstraZeneca-féle oltást a lakosság egy bizonyos csoportjára korlátozzák - hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette továbbá, hogy az oltási stratégiának megfelelően a 60 évnél idősebbek továbbra is elsőbbséget élveznek.

Szlovéniában keddre 1049-cel több mint 226 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon négy beteg hunyt el, s ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4130-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 636-an vannak kórházban, és 146-an intenzív osztályon.

Az országba eddig 577 380 ampulla oltóanyag érkezett, és a lakosság 5,8 százalékát oltották be mindkét vakcinával a koronavírus ellen. Az első dózist 334 706-an, közülük a másodikat 122 185-en kapták meg.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 1936 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 294 874-et. Az elmúlt 24 órában 25-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6358-ra emelkedett. Kórházban 1948 beteget ápolnak, közülük 192-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Európában engedélyezett három oltóanyagból eddig 595 369 dózis érkezett az országba, amiből összesen 483 825 ampullát használtak fel; 370 544-en kapták meg az első dózist, 111 544-en pedig már a másodikat is.

Zágrábban a héten a harmincévesek is behívót kaptak az oltásra. Az egészségügyi minisztérium ezt azzal magyarázta, hogy nagyon sok idős, krónikus beteg utasította vissza az AstraZeneca-vakcina felvételét, így a számítógépes program automatikusan frissítette az adatbázist, ami miatt sok, az oltásra regisztrált fiatalt is behívtak. Jelezték, hogy már dolgoznak a műszaki hiba elhárításán.

Az országban lassan befejeződik az oltási kampány második fázisa, ebben a szakaszban a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket oltják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.