Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Január 30. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: SzabadFöld

Korán érők

Korán érők

A lányoknál 8 év alatt, fiúknál 9 éves kor előtt rendellenesnek tekinthető…

Rohamosan felgyorsult a gyerekek testi fejlődése az utóbbi évtizedekben. Magasabbra nőnek, és szexuálisan is korábban érnek, mint annak idején szüleik, nagyszüleik korosztálya.
Az okokat a környezeti hatásokkal magyarázzák a szakemberek: a táplálékkal együtt olyan anyagok is a szervezetbe kerülnek, melyek befolyással lehetnek a hormonháztartásra, de túlsúly is oka lehet az idő előtti serdülésnek. Egy bizonyos életkor alatt azonban kórosnak számít, ha egy kisfiú vagy kislány sokkal fejlettebb a társainál.

A lányoknál 8 év alatt, fiúknál pedig a 9 éves kor előtt meginduló pubertás rendellenesnek tekinthető – figyelmeztet dr. Tar Attila, a Budai Egészségközpont gyermekendokrinológusa.
A pubertás folyamatát több belső elválasztású mirigy hormontermelésének összehangolt működése irányítja, amit egy, a hipotalamuszban termelődő, a nemi hormonokat felszabadító anyag szabályoz. A korai serdülést egyes agyi központok idő előtti aktiválódása eredményezi – ritkábban valamilyen agyi probléma, például gyulladás vagy tumor. Előfordulhat az is, hogy átmenetileg fokozottá válik a mellékvesében a férfi nemi hormonok termelése. Gyakran azonban az orvosok sem találnak magyarázatot a problémára – ekkor idiopátiás (ismeretlen eredetű) korai serdülésről beszélünk.
Lehet, hogy csak egy-egy testi változás lép fel idő előtt (például a mellek vagy a hímvessző növekedése), ám olykor valamennyi testi tünet hamarabb megjelenik. A korai serdülés jeleit mutató gyerekkel tanácsos gyermekendokrinológushoz fordulni, aki labor-, genetikai és képalkotó vizsgálatokkal igyekszik felderíteni az okokat. A kortársaihoz képest túl korai serdülés ugyanis nemcsak pszichés problémákhoz, hanem túl alacsony végső testmagassághoz is vezethet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.