Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 12. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Korábban jelennek meg a kártevők

Korábban jelennek meg a kártevők

Vegyes várakozással vágnak neki az idei évnek a régió szőlősgazdái, hiszen a termést kedvezően és kedvezőtlenül befolyásoló tényezőkkel is szembesültek az év eddigi részében. Ebben az évben a lisztharmat és a peronoszpóra is korábban jelentkezhet a szőlőleveleken.

Mindenképpen biztató, hogy az elmúlt időszak csapadéka szépen visszapótolta a talaj vízkészleteit, ami várhatóan kedvezően befolyásolja a szőlőtőkék teherbíró képességét. Az időjárás alakulása ugyanakkor könnyen nehéz helyzetbe is hozhatja a gazdákat. Elmaradt ugyanis a kemény hideg, könnyen átteleltek a kártevők, melyek máris megjelentek a friss hajtásokon. Felbukkantak az atkák, és több helyről már a tarka szőlőmoly rajzását is jelezték. Mindez azt jelenti, hogy idén a szokásosnál – ami május közepét jelenti – korábban megkezdték a permetezős védekezést a nagyban gazdálkodók, akik már arra is fölhívták a figyelmet, hogy ebben az évben a lisztharmat és a peronoszpóra is korábban jelentkezhet a szőlőleveleken.

Az elmúlt időszakban kaptunk egy kis jeget is, de az igazi kihívást a kártevők elleni védekezés jelenti most – mondta Bock József, a villányi borvidék elnöke. Már a második permetezésen is túl vannak, amire nemcsak a kártevők korai megjelenése miatt volt szükség, egy új hernyó- és rovarfajta is felütötte a fejét a tőkéken, a friss rügyeket megrágva okoznak kárt. A hozamkilátásokat a néhány hét múlva esedékes virágzás mutatja majd meg igazán, most a minőség biztosítására kell helyeznünk a fő hangsúlyt – mondta az ismert borász.

Hasonlóan gondolkodnak a tolnai szőlész-borászok is, náluk ugyancsak a korai védekezés adja az ültetvények körüli aktuális feladatokat. Tolnában sajnos nemcsak a kártevők miatt fáj a gazdák feje, a megye egyes területein – például Tamási körzetében – komoly jégverés érte a szőlőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.