Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Október 18. 13:38, péntek | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Könyvek klubja a könyvtárban

Könyvek klubja a könyvtárban

Emlékülést tartottak október 17-én Cserép József, városunk szülötte, egyetemi tanár, Európa hírű klasszika filológia tanár tiszteletére a Hattyúházban.

Emlékülést tartottak október 17-én Cserép József, városunk szülötte, egyetemi tanár, Európa hírű klasszika filológia tanár tiszteletére a Hattyúházban. A neves közéleti ember, tudós életéről, munkásságáról Kapus Béláné, dr. Luchmann Zsuzsanna és Molnár László beszélt. Az intézmény „Könyvek Klubja Biblioterápia” című sorozata holnap (október 18-án) folytatódik. Fábián Janka író „A történelmi romantikus könyvek szerepe” címmel tart előadást. A beszélgetést dr. Csontosné Tompa Anna ny. magyar tanár vezeti. A programok a TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2112-0061 számú pályázat keretében valósulnak meg.

Félegyháza tudós tanára Kiskunfélegyházán született és az algimnáziumban (Constantinum) végezte középiskolai tanulmányait. Majd Sátoraljaújhelyen kezdett helyettes tanárként. Az egyesület ebben az évben, júniusban a piarista gimnázium falán emléktáblával jelölte meg e helyet. Gazdag életművet hagyott maga után, közel 200 írása jelent meg. Közülük kiemelkedik A magyarok őstörténetét bemutató munkája. Figyelemmel kísérte szülővárosa életét, s bekapcsolódott a helyi Petőfi-kultusz ápolásába, előbbre vitelében. Életrajza ezért is található abban a kötetben, amely tizenegy Petőfi-kutatót ismerteti meg. A könyv Petőfi nyomában jártak, félegyházi Petőfi-kutatók címet viseli. Dr. Luchmann Zsuzsanna tanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagja a klasszika-filológia tanár munkásságát méltatta előadásában. Molnár László megismertette a Cserép-családfát. A rendezvényen jelen volt Kiss Endre József, Cserép József dédunokája is, aki a Sárospataki Nagykönyvtárat vezeti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.