Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. December 19. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Könnyítsünk a náthás napokon gyógyteával

Könnyítsünk a náthás napokon gyógyteával

Elképesztő, hogy szinte mindegyik növény gyógynövényként is megállja a helyét.

A népi gyógyászatban fontos szerepük volt. Nyírfa, vadrózsa, hársfa – fontos immunerősítőként is jegyzik ezeket, illetve ha már baj van, a meghűléses betegségek biztos „gyógyszerei” a levelükből, kérgükből főzött teák.

Nyírfa
Levele, kérge egyaránt tartalmaz gyógyító anyagokat. Leveleiből főzött tea enyhíti a hólyaggyulladást, erősíti a vesét, segíti a vesekőhajtást. Egyes bőrgyógyászati elváltozásoknál a nyírfából kinyert olajat alkalmazzák.
Gyógytea: 6 dkg nyírfateát főzzünk egy nagy bögrényi vízben pár percig, majd 10 percig hagyjuk állni.

Vadrózsa
Levelében és gyümölcsében jelentős C-vitamint tartalmaz, de cseranyagok is találhatók benne. Szinte univerzális gyógyszer lehet hűléses betegségek esetén. Vesehomok, epekő kihajtatására is szokták alkalmazni.
Gyógytea: evőkanálnyi csipkebogyót forrázzunk le 2 dl vízzel és 10 percnyi állás után leszűrve fogyaszthatjuk.

Tölgy
A kocsánytalan tölgy kérge, levele, de még gubacsa is tartalmaz hasznos vegyületeket. A csersav összehúzó hatásánál fogva gyulladások kezelésére kiváló.
Gyógytea: egy evőkanál tölgyfakérget forraljunk 7-8 percig 2 dl vízben. Leszűrve torokgyulladás esetén gargalizálásra használhatjuk.

Hársfa
Főleg virágja bír gyógyhatással. Nátha, idült köhögés, hörghurut esetén sikerrel szokták bevetni. Mézgáját régen sebek gyógyítására is használták.
Gyógytea: két teáskanál hársfavirágzatot forrázzunk le két dl vízzel, és öt percig hagyjuk állni. Leszűrés után még forrón kell fogyasztani.

Földiszeder
Gyümölcse, levele csersavakban igen gazdag. Baktériumölő és hajszálereket védő hatása jelentős. Gyakran használják szájüregi sebek, torokfájás kezelésére, de hasmenés ellen is hatásos.
Gyógytea: egy evőkanál szederteát forrázzunk le, majd fogyasszuk. Tinktúrája aranyérbetegség esetén lehet hatásos.

Fekete áfonya
Gyümölcssavakat, cseranyagot, vitaminokat, flavonoidokat tartalmaz. Húgyúti betegségekben gyakran vetik be, de cukorbajra is jó hatással van, illetve gyomorhurut esetén is hasznos lehet.
Gyógytea: bogyóból és levélből is főzhető áfonyatea (egy evőkanálnyi gyógynövényt 2 dl vízben kell megfőzni), de még célszerűbb friss gyümölcsöt fogyasztani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: