Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Május 06. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Komoly betegségekhez is vezethet a szabálytalan fogsor

Komoly betegségekhez is vezethet a szabálytalan fogsor

A fogorvosok szerint a szép mosoly csak sokadrangú kérdés a fogszabályzásban, mely már nem csak „gyermekjáték”.

Kusza fogakkal gyakorlatilag lehetetlen a megfelelő szájhigiénia elérése, a szánkban lévő baktériumok pedig bekerülhetnek a véráramba, így okozva komolyabb problémákat. Ez akár szívinfarktushoz is vezethet, de a stroke kockázata is a duplájára nő – mondta el Dr. Fórizs Etelka a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A fogszakorvos hozzátette: tanulmány támasztja alá, hogy a fogágybetegségek akár koraszülést is okozhatnak.

Kiemelte, hogy a fogágybetegségeknek van örökletes része, de ezek is kiküszöbölhetőek a megfelelő szájhigiéniával. A torlódott fogaknál pedig a fogszuvasodás az elsődleges veszély. Ehhez jön még hozzá, hogy ha szabálytalanok a fogaink, akkor a rágásunk is szabálytalan lesz, ez pedig a rágóizületeknek tehet be.

A műsorban elhangzott, hogy a fogszabályozás már nem csak a fiatalok „kiváltsága”, a fenti problémák miatt már az is bevett, hogy 30 éves kor felett kerül a szájba a készülék. Ugyanakkor a motivációja a fogorvoshoz fordulóknál általában a szép mosoly, aminek valóban van önbizalom növelő hatása is.

Mikor kell elvinni a gyereket?

Hallgatói kérdésre vetődött fel, hogy mikortól kell elvinni a gyereket fogszabályozó szakorvoshoz. Dr. Fórizs Etelka elmondása szerint erre nincsen általános szabály. Akár már 5-6 éves kornál szükség lehet rá, hogy valamiféle beavatkozás történjen – nem állandó fogszabályzóval. Dr. Piros Zsuzsa fogszabályzás specialista szerint 8-9 éves kor körül kerülhet a szájba az első állandó készülék.

Vigyék el a gyerekeket!

Minkét szakember azt hangsúlyozta: mivel egyedi esetek vannak, a lényeg, hogy a gyermeket lássa szakorvos. Már óvodás kortól végeznek szűréseket az általános fogorvosok, akik továbbküldik a gyereket, ha úgy gondolják, a gyermeknek szüksége lehet fogszabályzásra.

Mennyi az annyi?

18 éves korig a területi szakorvosnál csak a készülék árát kell kifizetni, ami 30-40 ezer forinttól indul állcsontokként – mondta el Dr. Piros Zsuzsa. Még az sem jelenthet problémát, hogy ha a gyermek fémallergiás, mert TB-nek van egy méltányossági kerete, amivel fémmentes fogszabályozót is kaphat. De a széles skálának köszönhetően ki tudják szűrni, hogy milyen fémre allergiás, extrém esetekre ott az arany vagy a porcelán.

Címkék: fogszabályozás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:08, csütörtök | Helyi

Figyelem!!! Több helyen útlezárás várható!

A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2023. május 27-én délelőtt a tavalyi évhez hasonlóan.

2024. Május 16. 16:06, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.