Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 15. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Kollektív lemondással fenyegetőzik több mint 1200 kórházi orvos Franciaországban

Kollektív lemondással fenyegetőzik több mint 1200 kórházi orvos Franciaországban

Kollektív lemondással fenyegetőzött Franciaországban több mint 1200 kórházi orvos kedden az egészségügyi minisztériumhoz intézett levelében,

amennyiben Agnes Buzyn tárcavezető nem kezd azonnal egyeztetéseket a kórházak költségvetésének és az egészségügyi dolgozók fizetésének emeléséről.

Az aláírók - akiknek mintegy fele osztályvezető főorvos - jelezték, hogy a betegek ellátását azután is folytatják, hogy lemondanak adminisztratív funkciójukról.

Az orvosok fellépése újabb fejezete a közegészségügyben 2019. március 18-án kezdődött tiltakozási hullámnak, amely a párizsi Saint-Antoine kórházban egy ápolókkal szembeni agresszió következményeként indult. Azóta a 650 franciaországi sürgősségi osztály mintegy felénél folyamatosak a tiltakozások és a sztrájkok. Az egészségügyi dolgozók tiltakoznak a munkaerőhiány és a romló munkakörülmények ellen.

"A közegészségügyet meg kell reformálni, de anyagi eszközök nélkül nem lehetséges jelentős reform" - írták az orvosok a Libération című napilapban közzétett levelükben.

Az orvosok szerint a kormány által novemberben bejelentett sürgősségi csomag nem elégséges a helyzet javítására.

Nyolc hónappal a francia közegészségügyi dolgozók tiltakozási hullámának kezdete után a francia kormány bejelentett egy sürgősségi csomagot, amelynek legfőbb eleme a közkórházi adósságállomány egy részének átvállalása, a költségvetési támogatás másfél milliárd eurós megemelése három év alatt, valamint az ápolóknak járó prémium növelése.

A tavalyi év elején befagyasztott 400 millió eurós hitelt végül megkapták a közkórházak, s költségvetésük megemelésének első lépéseként 2020-ban 300 millió eurós emelésre számíthatnak, valamint a közkórházak által felhalmozott mintegy 30 milliárd eurós adósságállomány harmadát átvállalta az állam. Emmanuel Macron 2017-es államfővé választása óta ez volt a negyedik sürgősségi csomag, de eddig nem sikerült a kormányzatnak a francia egészségügyben évtizedek óta ismert problémákat kezelnie.

Az aláírók a fizetések "jelentős megemelését" is kérik a már bejelentett prémiumokon kívül, ezenkívül a működtetéshez idén további 600 millió eurós emelést, és a közkórházak finanszírozásának és irányításának "mélyreható felülvizsgálatát" követelik.

"Ünnepélyesen jelezzük, hogy vállalunk a kollektív lemondás példátlan és nehéz döntésével járó minden felelősséget 2020. január 14-től, amennyiben az egyeztetések nem kezdődnek meg" - írták az orvosok.

Agnes Buzyn egészségügyi miniszter a Franceinfo közrádióban elmondta: tudatában van a közegészségügyi dolgozók régre visszanyúló elégedetlenségének, és emlékezetett arra, hogy a novemberben bejelentett intézkedéseknek köszönhetően több kórházban volt munkaerő-felvétel és új ágyakat adtak át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.