Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Február 21. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: -Szerk.-

Kolbászünnep Szabadszálláson

Kolbászünnep Szabadszálláson

Hajnalig tartó dínom-dánomra készülnek februárban a szabadszállásiak. A hagyományőrző, gasztro-kulturális fesztiválon a hagyományos magyar kolbász kapja a főszerepet.

Az ízes csemegéből olyan sok készül, hogy nem csak a tányérokra, de még a fákra is jut belőle.

A kolbásztöltő verseny megszervezésének gondolata egy baráti beszélgetés közben fogalmazódott meg bennünk. Először csak szűk körben szándékoztuk összemérni tudásunkat. Végül abban maradtunk, hogy ne aprózzuk el dolgot, a háziverseny helyett rendezzünk hagyományőrző fesztivált. A megvalósításhoz a nagy tapasztalattal rendelkező kiskunfélegyházi Amatőr Királyi Szakácsklub nyújtott segítséget. A „Szabadszállás Város Kolbásza 2015.” címért huszonnyolc, közöttük három vajdasági csapat, szállt versenybe. A kolbászokat a Szőke András színművész vezette szakmai zsűri értékelte. A rendelkezésre álló hat kilogramm húsból hagyományos és sajátságos ízesítésű kolbászkülönlegességek születtek. A fűszerek közé még a pálinka is bekerült. A királyi szakácsok Szabadszállás városának címerét is megformálták, a helyi tűzoltók pedig tömlőcsatlakozóval díszítették fel kolbászkészítményünket. A hangulat olyannyira a tetőfokára hágott, hogy a szökőkútból is pálinka folyt.

A sikerre és az előzetes érdeklődésre való tekintettel az idei esztendőben a még nagyobb hangsúlyt fektettünk a II. Szabadszállási Kolbászfesztivál megszervezésére.

A jelentkező csapatok február 27-én a „Szabadszállás Város Kolbásza 2016.” cím elnyeréséért versenghetnek. A helyszínen előkészített, begyúrt és kisütött kolbászokat szakmai zsűri értékeli, melynek elnöke Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság elnöke. A legkiválóbb csapat jutalma egy élő malac lesz. Ugyancsak ebben az időpontban rendezzük meg az „Egy szelet Szállás!” című versenyt, ennek keretében dől el, ki készíti el Szabadszállás legjobb házi süteményét. A zsűri az ízek harmóniáját, a sütemény esztétikáját, látványát, az ötletességet, az egyediséget, hagyományosságot értékeli. Az első helyezett testsúlyának megfelelő mennyiségű finomlisztet vihet haza. A hangulatról a 3+2 Együttes gondoskodik – mondta el Ujlakiné Bencze Ildikó és Darabos József, a fesztivál főszervező, a Szabadszállás Jövőjéért Egyesület tagjai.


II. Szabadszállási Kolbásztöltő Fesztivál -február 27.

Felhívás „Szabadszállás Város Kolbásza 2016.” cím elnyerésére:
A rendezvényre azok a csapatok (cégek, vállalkozások, civil szervezetek, szabadszállási és kistérségi lelkes amatőr csapatok, középiskolás és nyugdíjas csoportok) jelentkezhetnek, akik vállalják, hogy a helyszínen saját receptjeik alapján elkészítik egyedi, fantázia nevű kolbász készítményeiket.

A fesztiválon induló csapatok a jelentkezési feltételek tudomásul vétele és a jelentkezési lap kitöltését követően vehetnek részt a rendezvényen.

Nevezési díj: 8000 Ft/csapat (csapat: 4 fő)

A versenyt szakmai zsűri értékeli.

  • I. helyezett díja - egy élő malac
  • II.helyezett díja - füstölt sonka
  • III.helyezett díja - ajándékkosár

Minden versenybe nevező csapatnak éremmel és emléklappal köszönik meg a szervezők a részvételt!

Jelentkezési határidő: 2016. február 25-én, 20.00 óráig a jelentkezési lapok leadásával az Szabadszállás Jövőéért Egyesületének szabadszállási megbízottján keresztül telefonon vagy - a www.szabadszállás.hu weboldalon lehet.

A verseny időpontja: 2016. február 27. (szombat) 10.00 - 14.00 óra
Érkezés ideje: 2016. február 27-én, (szombaton) 08.00 órától
Zsűrizés: 14.00 – 16.00 óra
Eredményhirdetés: 17.00 óra
A verseny értékelési szempontjai:

  • az előkészítő és technikai feladatok szakszerűsége, melyet a szakmai zsűri 11.00 órától folyamatosan figyelemmel követ:
  • higiénikus, tiszta munkavégzés, - ételek minősége, - íz hatása - összhatás.
  • Pontozásnál figyelembe vett szempontok:
  • fűszerezés, - küllem, állag, - szín, - íz, zamat,- tálalás (ehhez szükséges eszközökről minden csapat maga gondoskodik pl.: asztalterítő, régi tányérok, savanyúság, kiegészítő eszközök…)

Mit biztosítanak a rendezők?
5 kg kolbászhúst (nem darálva, előre egységesen összekészítve)+sertésbelet.
A csapatokon keresztül elővételben - Kóstoltatói/támogatói jegy ellenében a szervezők jegyenként +25dkg kolbászhúst biztosítanak a résztvevő csapatoknak.
A csapatok gázpalackkal működő nyomáscsökkentővel felszerelt sütőedényt használhatnak (a gázpalackkal működő sütő-berendezések üzemeltetése esetén a sütőmunkálatok kizárólag egy elkülönített épületrészben történhetnek). A sütést csapatonként két személy koordinálhatja (végezheti), balesetvédelmi szempontok miatt!
További tudnivalók:

  • minden csoport a helyszínen kap egy számot, és egy azonos számmal rendelkező borítékot, melynek tartalmaznia kell a jelentkező adatait. A borítékban lévő adatlapot a csoport képviselője tölti ki és a borítékot lezárva adja át a szervezőnek a minősítésre szánt kolbásszal együtt.
  • A minősítésre szánt kolbászt (kb.20 dkg) sült állapotban kell átadni 13.45 és 14.00 óra között, a szervezők részére.

Nevezéssel és a részvétellel kapcsolatos információk:
30-6458-603 és 30-7402074 telefonszámon lehetséges www.szabadszallas.hu
A csapatok az elkészült termékeket nem értékesíthetik, az elkészült kolbászt csak saját vendégeik részére kóstoltathatják.
Támogatói jegy ára: elővételben (a nevező csapatokon keresztül is) 800 Ft, a helyszínen 1000 Ft

A rendezvény látogatásának a feltétele (6 éves kor felett): egy darab KOSTOLTATÓ/TÁMOGATÓI jegy megvétele!(egy támogatói jegy = egy adag sültkolbász+kenyér+mustár). Támogatói jegy kapható előzetesen a nevező csapatokon keresztül, ill. a rendezvény napján, a helyszínen!

Egy szelet Szállás!
Várjuk mindazon amatőr és profi „cukrászok” jelentkezését, akik kedvet éreznek hozzá, hogy Szabadszállás legjobb házi süteményét elkészítsék! A sütemények szabadon választ-hatóak. Egy nevező több fajta süteménnyel is nevezhet.
A verseny időpontja és helyszíne: 2016. február 27. Szabadszállás Dózsa Gy.út 8. Piactér.

Jelentkezés feltételei: - nevezési lap leadása határidőre, - elkészült süteményeket (kizárólag házi) a helyszínre, 2016. február 27-én 10.00-11.00 között kérjük behozni, - süteményeket papírtálcán kérjük leadni, melyen 10 szelet vagy 15 darab apró süteménynek kell lennie.

A sütemény zsűrizése az alábbi szempontok alapján történik: - ízek harmóniája, - a sütemény esztétikája, látványa, - ötletesség, egyediség, - hagyományossága

A verseny díjazása: Az első helyezett elnyeri Szabadszállás süteménye címet!
I. díj: a nevező testsúlyának megfelelő mennyiségű finomliszt
II. díj: 50kg finomliszt
III. díj: 25kg finomliszt

Minden versenyzőt éremmel és emléklappal jutalmaznak a szervezők!
További információ: Szabadszállás Jövőjéért Egyesület
30-6458-603 és 30-7402074

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: