Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2014. Szeptember 23. 06:00, kedd | Belföld

Kocsiátírás adótartozás miatt nem lehet – Mi a teendő?

Kocsiátírás adótartozás miatt nem lehet – Mi a teendő?

Az előző tulajdonos adótartozása miatt kivonták a kocsit a forgalomból, ám ezt nem közölte a vásárlóval, aki így nem tudta átíratni nevére az autót. Ebben segít ezúttal az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

2013.Augusztus hónapban vásároltam egy személyautót az adás-vételi szerződés megkötésekor a vételárat kifizettem, a forgalmit illetve a törzskönyvet kézhez kaptam. Az adatok minden esetben az eladó adatai voltak . Sajnos csak az idén tudtam volna átíratni, időközben kiderült,hogy ezt nem tehetem meg, mert a volt tulajdonosnak több éves adótartozása van, ezért időközben a gépkocsit ideglenesen forgalomból is kivonták, így amíg Ő nem rendezi az adósságát nem tudom nevemre íratni! Az Okmányiroda szerint az átírást már tavaly augusztusban sem tudtam volna rendezni, mert a tartozás 2010 év óta fennáll
Természetesen a volt tulajdonossal próbáltuk a dolgot rendezni, de nem pozitívan áll a megoldáshoz! Szeretném megtudni, hogy ilyenkor mit lehet tenni?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel

2014. 06. 28.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az eladónak az értékesített vagyontárgy tekintetében jogszavatosságot kell vállalni, amely azt jelenti, hogy mindazon jogokat biztosítania kell, amely a rendeltetésszerű használathoz szükségesek. Ezek közé tartozik a teher- és igénymentesség is, amely a feltétele a gépkocsi tulajdonosi nyilvántartásba vételéhez. Amennyiben tehát az eladó nem kívánja a tartozását kiegyenlíteni és tehermentesíteni a járművet és bebizonyosodik az, hogy a gépjárművet a tartozás miatt már a törvényes határidőn – azaz 30 napon – belül sem lehetett volna a tartozás miatt átíratni, akkor a szerződéstől el kell állnia, s az eredeti állapot helyreállítását, s ha az ügyletből kára származott, akkor kártérítést követelnie a bíróság előtt. Akkor van nehezebb helyzetben, ha a törvényes határidőn belül még lehetősége lett volna átíratni a gépkocsit – mert mondjuk, akkor még nem került rá a végrehajtás – mert akkor a saját felróható magatartása miatt nem tud megfelelő jogot szerezni, melynek következményeit nem – vagy nem teljes mértékben – lehet a másik félre hárítani.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:39, péntek | Belföld

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

2023. December 08. 09:30, péntek | Belföld

Advent vasárnap kezdenek kétnapos sztrájkba a Volán dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, és az azt követő hétfőre munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál.

2023. December 08. 07:45, péntek | Belföld

Lázár János: az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán Csoporttal - jelentette be a közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.