Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2022. Július 06. 15:32, szerda | Helyi
Forrás: www.mashed.com

Kockázatos finomságok

Kockázatos finomságok

Csak óvatosan a tenger gyümölcseivel!

Mi az, amit a rendszeres fürdőzésen kívül sokan irigyelnek a tengerpartok mentén élőktől? Hát persze, hogy a friss halak és egyéb tengeri finomságok fogyasztásának lehetősége! Az újabb féle ízletes és könnyű tengeri finomságok első fogyasztásakor azonban nem árt némi óvatosság, mert nagy részüknek erősen allergén hatása lehet!

Kétféle okból sem árt megvizsgálnunk a különféle sós vízi halak és a tenger gyümölcseinek (puhatestűek és rákfélék) fogyasztásának kérdését, ugyanis az egészségügyi hatások - allergiás reakciók (nehéz légzés, anafilaxiás sokk) és veszélyes mértékű higanytartalom - mellett illik röviden szót ejtenünk a fenntarthatóság kérdéséről is.

A táplálkozási kutatók és a környezetvédelmi szakemberek ajánlásai alapján nyugodtan fogyasztható az olyan közfogyasztásra szánt és ellenőrzött forrásból származó tengeri élőlény, amely kifogástalanul ért célba a hosszú hűtési lánc során. Erre azért figyeljünk oda különösen, mert a nem megfelelő hűtési körülmény miatta ezek a rendkívül romlandó ételek bizony magas élelmiszer-higiéniai kockázatot hordoznak.

Nyugodtan ehető tenger gyümölcsei

A lazac nem véletlenül az egyik legkedveltebb hal, amellett, hogy íze egészen különleges és higanytartalma alacsony, könnyű fenntartható gazdaságból beszerezni.

A tilápia egy ritkábban emlegetett halfajta, pedig nagyon finom és az ára sem olyan borsos, mint felkapottabb társaié.

A garnélarák végtelenül egyszerűen elkészíthető fogás, amelyet alacsony kalóriatartalma (és higanytartalma) miatt is szívesen fogyasztanak.

A csupán gyors pirítást igénylő kagylók és a homár viszonylag drága ételek, az utóbbiakról azonban az is elmondható, hogy az igényeket kiszolgáló iparág komoly erőfeszítéseket tesz az etikus tenyésztésükre.

“Tengeri gyümölcsök”, melyek fogyasztását jobb kerülni

A királymakréla nem csupán magas higanytartalma miatt okozhat kellemetlen tüneteket, de az élelemként elfogyasztott számunkra mérgező algák következtében is felléphetnek nem kívánt neurológiai tünetek!

A kardhal az a fajta hal, amelynek egyedszáma vészesen csökkent a túlfogyasztás és a sporthorgászok iránta való rajongása következtében, de a populáció túljutott a válságon. A fogyasztása inkább amiatt nem ajánlott, mert a kardhalakban mért higanyszint aggodalmat keltően magas.

Tonhal és tonhal között is vannak különbségek. A biztonságosan fogyasztható fajtákkal szemben a különösképpen a kékúszójú tonhal (túlhalászat) és a nagyszemű tonhal (higanytartalom) fogyasztását javasolt elkerülni.

Tehát aki szeretne a saját egészsége mellett a környezetvédelemre is hangsúlyt fektetni, járjon utána ezeknek az emberi élelmezésre is rendszeresített tengeri élőlényeknek más szempontból is.

Újabb és újabb ízeket pedig csak óvatosan, kis adagokban kóstoljunk, hogy idejében kezelni lehessen a hirtelen fellépő allergiás reakciókat!

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 09. 15:32, kedd | Helyi

Vasárnap lesz a augusztusi vásár Félegyházán

2022. Augusztus 08. 16:29, hétfő | Helyi

Ezek teljesen megőrültek?

Hát persze, hogy igen! És hogy melyik hajó süllyed el először, az augusztus 13-án a hartai Dunaparton, az Őrült Hajók Versenyén kiderül!

2022. Augusztus 08. 15:12, hétfő | Helyi

Változott a hulladékudvar nyitvatartása

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2022. augusztus 2-től a kiskunfélegyházi Csongrádi úti hulladékudvar (vásártér mellett) az alábbiak szerint tart nyitva:

2022. Augusztus 08. 12:16, hétfő | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.