Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 07. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Klónozni akarják a mamutokat

Klónozni akarják a mamutokat

Jó állapotban őrződött meg a csontvelő a Szaha Köztársaságban (Jakutföldön), Batagaj közelében augusztusban előkerült mamutcombcsontban.

Erősítették meg japán és orosz kutatók, akik szerint így lehetségessé vált a tízezer éve kihalt ormányos klónozása.

A globális felmelegedésnek köszönhetően Jakutföldön olvadófélben van az örökké fagyott talaj, ahonnan több mamuttetem is előkerült. A korábbi leleteknél a fagy károsította a sejtmagokat, vagy ha jó állapotban is maradtak fenn a szövetek, a további szakszerűtlen tárolás tette tönkre a sejteket. A mostani esetben viszont úgy tűnik, hogy biológiailag aktív sejtmagokat nyerhetnek ki a fagyott csontvelőből – állapították meg a tudósok, amikor november 13-án szétfűrészelték a combcsontot.

A Szaha Köztársasági Mamutmúzeum és a japán Kinki Egyetem kutatói 2012-ben indítják a gyapjas mamut „feltámasztását” célzó projektet. A csontvelőből nyert sejtek magjával helyettesítik az elefántpetesejt magját, ily módon az embrió a mamut génállományát hordozza majd. A petesejtet beültetik az elefánt méhébe, mivel a két faj rokonságban van.

Iritani Akira professzor, a japán kutatócsoport vezetője szerint a fényképek alapján a csontvelő elég jó állapotban van ahhoz, hogy jó eséllyel próbálkozzanak a gyapjas mamut klónozásával. A japán kutatócsoport pedig megpróbál elefántpetesejteket biztosítani a kutatáshoz, noha a professzor véleménye szerint a feladat nem ígérkezik egyszerűnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.