Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. November 02. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Kiváló évet zárhat a magyar turizmus

Kiváló évet zárhat a magyar turizmus

Tavaly csaknem másfélszer annyi turista érkezett Magyarországra, mint ahány lakosa van az országnak.

Idén a szálláshelyek bevételének növekedése meghaladta a világátlagot, a külföldi turisták száma az európai uniós átlag kétszerezésre nőtt, illetve a haza négy- és ötcsillagos szállodák kihasználtsága csaknem nyolcvan százalékos volt.

„Aranykorát éli a magyar turizmus, és soha ennyi támogatás nem állt az ágazat rendelkezésére, mint most” – jelentette ki Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a hét eleji turisztikai konferencián.

Idén is jó évet zárhat a magyar turizmus Guller Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy tavaly csaknem másfélszer annyi turista érkezett Magyarországra, mint ahány lakosa van az országnak.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának beszédéből kiderült, idén a szálláshelyek bevételének növekedése meghaladta a világátlagot, a külföldi turisták száma az európai uniós átlag kétszerezésre nőtt, illetve a hazai négy- és ötcsillagos szállodák kihasználtsága csaknem nyolcvan százalékos volt – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A vezérigazgató hangsúlyozta, július elsejétől Magyarország belépett a turizmusát hatékonyan menedzselő országok közé.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a magyar turizmusnak sikerül a tavalyihoz hasonlóan jó évet zárnia. A szállodák foglaltság idén ugyan kevéssel lemaradt a tavalyi értékhez képest, de a szobák átlagára növekedett, ennek köszönhetően bevételi szempontból a magyar turizmus idén rekordévet fog zárni.

Semsei Sándor, a Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség, és a Balaton Riviera Egyesület elnöke szerint a szezonalitás komoly problémát jelent sok vidéki térségnek, különösen a Balaton régiónak. Hozzátette, a helyi regionális szervezettel már régóta együtt dolgoznak azon, hogy megteremtsék a tavaszi és az őszi szezont is a térségben, ezáltal valamivel kiegyenlítettebbé téve a turizmust a balatoni régióban.

Bécs új turizmus stratégiát dolgozott ki

Semsei Sándor kiemelte: a Turizmus Summiton elhangzott, hogy a magyar turizmusnak sikerült megközelítenie Prága népszerűségét, így már elkezdődhet Bécs ostroma is. Hozzátette, Bécs az utóbbi évben egy új turizmus-stratégiát dolgozott ki, ami egyben paradigmaváltást is jelent egy város turizmushoz való hozzáállásában. Az osztrák főváros már nem vendégéjszakákban gondolkodik, hanem az úgynevezett visitor economy irányelvét követi.

A stratégia központi kérdése, nem az, hogy mit tehet a város a turistákért, hanem az, hogy mit tehet a turizmus a városért.

A Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség elnöke elmondta: Bécs a maga komoly turisztikai teljesítményével a teljes osztrák turisztikai teljesítménynek csupán tíz százalékát adja. Hozzátette, ha Magyarországon ugyan ezt az arányt nézzük Budapest minimum 35-40 százalékot jelent a magyar turizmus teljesítményéből. Semsei szerint ez az arány nem igazán jó, és ezen mindenképpen változtatni kell.

Ami Budapest lakosságának jó az a turistának is jó

Guller Zoltán szerint mostmár Magyarország számára a legfontosabb cél nem a teljesítmény folyamatos növelése lesz, hanem az ágazatban dolgozók és a helyben élők életminőségének javítása a turizmus által.

Flesch Tamás úgy gondolja, ami jó Budapest lakosságának, az jó a turistának is. Hozzátette, azok az infrastrukturális fejlesztések, amelyek jelenleg is zajlanak a fővárosban – mint a Liget projekt is – kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy elkerülhető legyen a tömegturizmus megjelenése Magyarországon.

Hatékony kormányzati kezdeményezésnek tartja, hogy a főváros turizmusába egyre inkább bevonják a Duna-partot, és magát a Dunát is, hiszen sétahajózás közben a turisták kényelmes körülmények közt fedezhetik fel a város szépségét, és közben a főváros lakóit sem zavarják.

(Nyitófotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Címkék: turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.