Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2021. Június 16. 09:42, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Kisujjukban van a lovász szakma

Kisujjukban van a lovász szakma

Tizenhárman tettek sikeres lovász vizsgát az elmúlt héten a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában.

A járványhelyzet miatt az elméleti vizsgákat nem tartották meg, a diákoknak csak gyakorlati vizsgán kellett számot adniuk tudásukról és hozzáértésükről.

Az iskola tangazdaságában tartott vizsga négy részből állt: lógondozás, lótenyésztés, lovaglás és fogathajtás. A fiatalok a lógondozási és a lótenyésztési feladatban tételt húztak. Előbbinél olyan feladatok voltak például: hogyan ápolja le a lovat, istálló, boksz trágyázása, almozása, a ló egészségi állapotának felmérése stb. A tenyésztési feladatnál pedig a fedeztetés, mesterséges megtermékenyítés, lószállításra való előkészítés stb. témákból húztak tételt. A lovaglási feladat abból állt, hogy egy díjlovagló programot kellett bemutatniuk különböző jármódokkal. Az utolsó vizsgafeladatban pedig egy komplett díjhajtó programot kellett bemutatniuk a háromtagú vizsgabizottság előtt, akinek egyik tagját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara delegálta a vizsgára.

- Noha rendkívül, érdeklődő és jó tanulók voltak a hároméves képzés alatt – mondhatjuk úgy öröm volt hozzájuk bejárni órára - mégis komoly felkészülést igényelt tőlük a szakvizsga. Hiszen itt nem elég egyszerűen csak fennmaradni a lovon, hanem három jármódban (lépés, ügetés és vágta) is bizonyítaniuk kell rátermettségüket, tudásukat – szögezte le Rózsa Pál, az iskola igazgatója.

- A vizsgázó tizenkét lány és egy fiú közül többnek már van egy érettségije, de úgy gondolta, hogy szakmát is tanul mellé. A lovász szakma pedig valljuk be, hogy nagyon keresett. Egyre többen foglalkoznak lóval és rájönnek, hogy tartásukhoz kell megfelelő tudású szakember – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, aki azt is elárulta, hogy a most vizsgázott diákok közül vannak olyanok, akik külföldről jöttek haza, ahol már ebben a szakmában dolgoznak, csak papírjuk nem volt róla. Akad köztük olyan, aki fogathajtó istállóban dolgozik, sőt olyan is, aki angol telivéreket lovagol egy versenyló pályán.

Címkék: lovász

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 30. 21:48, péntek | Helyi

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak, de a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé visszatérhet még a kánikula - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

2021. Július 30. 10:06, péntek | Helyi

Épül a Budapest-Balaton kerékpárút

2021. Július 30. 09:31, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban friss anyakönyvi híreinket olvashatják.

2021. Július 29. 16:37, csütörtök | Helyi

Seregszemlével, kiállításokkal és tudományos előadásokkal is emlékeznek a magyar ősökre Bugacon

A hatodik alkalommal megrendezett hagyományőrző rendezvény a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket.