Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. December 11. 15:53, hétfő | Helyi
Forrás: mnb.hu

Kiskunfélegyházi céget bírságolt az MNB

Kiskunfélegyházi céget bírságolt az MNB

Az MNB ma közzétett határozatában 6,2 millió forint bírsággal sújtotta a kiskunfélegyházi székhelyű CreditLure Kft.-t engedély hiányában végzett visszafizetendő pénzeszközök gyűjtése, pénzkölcsön nyújtása és pénzügyi szolgáltatások közvetítése miatt. Az egyes tevékenységekben történő érdemi közreműködésért egy magánszemély további 1,57 millió forint büntetést kapott.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta többek között, hogy a kiskunfélegyházi CreditLure Kft. végzett-e jegybanki engedély nélkül, üzletszerűen, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben nevesített pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.
Az MNB a feltárt bizonyítékok alapján – s mivel a társaság nem rendelkezik az MNB engedélyével – már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el, így végzésében – az eljárást lezáró döntéshozatalig – azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a CreditLure Kft. bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank a társasággal összefüggésben figyelmeztetést is elhelyezett honlapján.
A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította, hogy a CreditLure Kft. a vizsgált időszakban kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett magyar ügyfelektől üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket, részükre díj ellenében pénzügyi szolgáltatásokat közvetített (alkuszi tevékenység), s pénzkölcsönt is nyújtott. A társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezett engedéllyel.
Az MNB ma publikált határozatában összesen 6,2 millió forint bírságot szabott ki a CreditLure Kft.-re, s véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen. A társaság jogosulatlan tevékenységében történő érdemi közreműködésért K. Dávidot összesen 1,57 millió forint bírsággal sújtotta. A közreműködő – egyebek mellett – potenciális magyarországi ügyfeleket kutatott fel, pénzeszközöket vett át, kifizetéseket eszközölt és szervezte a pénzkölcsönnyújtási tevékenységet.
Az MNB a piacfelügyeleti eljárás lefolytatása során együttműködött az érintett tevékenység kapcsán büntetőeljárást folytató nyomozó hatósággal. A hatóságok gyors beavatkozása sikeresen óvta meg a potenciális és tényleges befizetőket a további károsodások bekövetkezésétől.
Az MNB ismételten felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy egy-egy pénzügyi szolgáltatás, termék igénybevétele előtt mindig előzetesen ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban. Amennyiben a fogyasztók úgy ítélik meg, hogy az adott szolgáltató engedéllyel, vagy regisztrációval nem rendelkezik, vagy további ilyen személyről szereztek tudomást, tegyenek bejelentést az MNB részére.

Magyar Nemzeti Bank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.