Városlista
2019. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2019. Május 14. 09:51, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Kiskunfélegyházán találkoztak a Móra Ferenc nevét viselő iskolák

Kiskunfélegyházán találkoztak a Móra Ferenc nevét viselő iskolák

Az ország különböző pontjairól, de még a határon túlról is érkeztek tanulók az elmúlt héten városunkba a Móra-találkozóra, melyet a Móra Emlékév programsorozat kereteiben rendeztek meg.

A Zuglóról, Endrefalváról, Fegyvernekről, Répcelakról, Székelyudvarhelyről érkező diákoknak és a házigazda Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulóinak olyan műveket, illetve kisfilmeket kellett készíteniük a találkozóra, amelyek megmutatják mit jelentenek számukra Móra Ferenc alkotásai - miként fedezték fel műveiben azokat az üzeneteket, melyek nekik szólnak - ezzel is közelebb hozva a 21. századi emberhez intézményük névadójának munkásságát.

A Polgármesteri Hivatal dísztermében tartott ünnepi köszöntőn Rosta Ferenc alpolgármester üdvözölte a megjelenteket.
- Mi kiskunfélegyháziak úgy köszöntjük a városunkba érkező vendégeket, hogy „Üdvözöljük Önöket Petőfi és Móra városában”.
Amíg azonban Petőfi születési helyét elvették tőlünk, halála pedig távol innen a legendák ködébe emelkedett, addig Móra Ferenc itt született, abban a nádfedeles kicsiny házban, mely máig áll és jelzi nagy írónk érkezését a Móra utca 19. szám alatt.
Móra Ferenc mindig hitet tett írásaiban arról, hogy ez az alföldi kis város milyen erőteljes hatással volt rá, és mennyire befolyásolta világképét.
Itt érték a mélyen bevésődött gyermekkori hatások, itt végezte iskoláit, itt telt az ifjúsága, itt lobbant fel az a bizonyos rőzsetűz, és innen indult el az országos hírnév felé. Emlékét, tiszteletét szinte már az első pillanattól kezdve ápolta a város. S hogy ezt a kötelességünket jól végeztük, s végezzük ma is, arra szolgáljon igazolásul az a megnyilvánuló ismeret, szeretet és tisztelet, amivel a város mindenkori polgárai Móra Ferenchez viszonyulnak. Nevét utca, tér, iskolák, közintézmények viselik; számtalan szobor és emléktábla őrzi arcát, alakját, nevét köztereken, intézmények falain kívül és belül.

A pályaművek eredményhirdetését és a díjak átadását megelőzően a vendéglátó általános iskola diákjai táncos – zenés műsorral kedveskedett a közönségnek. Az erdélyi és dél-alföldi néptánc produkciók mellett, énekkari előadás és szavalat is színesítette a rendezvényt.

A Constantinum Intézmény vezetőjének Mindák Józsefnek köszöntőjét követően a Móra Ferenc Társaság elnöke, az író dédunokája, Vészits Andrea ismertette a zsűrizés szempontjait és a díjazottak neveit.

1. helyen végeztek a fegyverneki Móra Ferenc Általános Iskola diákjai kisfilmjükkel
2. helyen a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola tanulói
3. helyezett pedig a kiskunfélegyházi Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola csapata lett

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Címkék: Móra találkozó

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 19. 12:39, hétfő | Helyi

Így készüljenek a tűzijátékra a kutyatartók

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep elmaradhatatlan része a tűzijáték. Ilyenkor azonban különösen fontos a kutyatartók előrelátása és felkészültsége.

2019. Augusztus 19. 07:27, hétfő | Helyi

Kánikula lesz augusztus 20-án, a hét második felében mérséklődik a meleg

Ezen a héten is sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok.

2019. Augusztus 18. 15:31, vasárnap | Helyi

Egyre több higany van a halakban

A túlhalászás, és a klímaváltozás miatt egyre nagyobb a higany koncentrátuma a halakban.

2019. Augusztus 18. 15:29, vasárnap | Helyi

Magyarország leghalálosabb növényei

Égési sérülést, rákot vagy akár halált is okozhatnak - Magyarországon jó néhány olyan növényfajta él, amely veszélyes lehet az egészségünkre.