Városlista
2021. június 19, szombat - Gyárfás

Hírek

2021. Május 18. 08:11, kedd | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Kisállatok és szupererejük

Kisállatok és szupererejük

Ismerd meg jobban a kiskedvenced!

Szeretjük, gondozzuk, óvjuk házi kedvenceinket, játszunk és együtt élünk velük, de valóban ismerjük őket? Kisállataink kifinomult érzékszervei szinte szupererővel bírnak. Te ismered a nyuszid, kutyád, cicád szuperképességét?

A rendkívül kifinomult érzékszerveik az élet minden területén segítik, segítették az állatokat, az evolúció során pedig az élesedett ki legerősebben, amire leginkább szükség volt. Bizonyos képességeik annyira jól fejlettek, hogy mellettük a mieink eltörpülnek. Figyelj a kisállatodra, fedezd fel a csodát, amit magában rejt!

Már a tyúk is van, amiben jobb

A közönséges házityúk olyan elképesztően jól lát, hogy biztosan nem tudsz előle elbújni. S bár a vak tyúk is talál szemet, a jól látó biztosan. 300°-nyi területet tud egyszerre pásztázni a 360-ból, amit a szemei elhelyezkedésének köszönhet. Emellé párosul egy jó távolságbecslő képesség is. A baromfi tehát jól ugorna szekrényt, és ügyesen betartaná a féktávolságot – ha tudna vezetni.

Ami viszont talán még ennél is meglepőbb lehet, hogy fülkagyló nélkül is igen kifinomult hallással rendelkezik.

Kutyáink látó szaglása

A kutyák zseniális szaglását már félig meddig értjük és jól feltérképeztük, ráadásul keresőkutyák segítségével hasznosítjuk is. Ami még talán ennél is fontosabb: bizonyos betegségek előjeleit gazdáik előtt érzékelik, amivel akár életet is menthetnek, de legalábbis biztosan segíthetnek. Ebben is fontos szerepe van a nózijuknak. Orrocskájuk általában nedves, így az illatanyagok megtapadnak a felületén. Mikor pedig kutyusunk megnyalintja az orrát, még alaposabban feltérképezheti a begyűjtött mintát, ahogy az a szájába kerül.

Ami viszont megdöbbentő, hogy az orruk infravörös érzékelőként is működik – érzékeli az infravörös sugarakat. Tehát meg tudják ítélni tárgyak, élőlények hőmérsékletét is! Evolúciósan ez feltehetően a zsákmányszerzés segítésére alakult ki, ám ma már az emberrel való együttélésben segíti őket.

Cicák és az ő penge fülük

A cicák jobban hallanak, mint a kutyák. Ezt sem sokan gondolnák, pedig így van. A macskák több, mint 20 izommal mozgatják az optimális irányba hallószerveiket, így pedig a legkisebb morajt is azonnal felismerik. A számunkra abszolút hallhatatlan hullámokat is radarként veszik, ráadásul nem ez az egyetlen, ahogy a rezgéseket érzékelni tudják.

A cicák mancsa fölötti terület apró tapintó szőrszálai még a -táplálékul szolgáló- apró rágcsálók lábdobogását is megérzi, „meghallja”. El tudod képzelni, ahogy megérzed egy kisegér dobogását, amint átszalad a szobán? Ezeknek a kifinomult érzékeknek köszönheti a cica rendkívüli tájékozódási képességét, valamint azt is, hogy olykor katasztrófa előtt vad nyávogással veszélyt jelez gazdáinak.

A nyuszik hallása sem marad el a cicáké mellett – igaz az oka éppen ellentétes

Míg a cicák elsősorban táplálékszerzésre kapták szuperképességüket, a nyuszi zsákmányállatként, élete védelmére használja széles területet lefedő látása mellett igen érzékeny hallását.

A macskákhoz hasonlóan a nyulak is a hang irányába fordítják fülüket. Mivel nekik a zaj alapvetően veszélyjelzés, csendes vagy egyenletesen zajos lakásban lesznek nyugodtak.

Forrás: haziallat azenkutyam szabadagazdi

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 19. 11:23, szombat | Helyi

Szúnyoggyérítés várható Kiskunfélegyházán

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy Kiskunfélegyháza területén szúnyoggyérítést fognak végezni.

2021. Június 18. 16:49, péntek | Helyi

Gépszörnyet tereltek az M5-ös lajosmizsei pihenőhelyére

A közúti ellenőrök az M0-s autópályán figyeltek fel a túlméretes szállítmányra, amit azonban csak az M5-ös autópálya lajosmizsei pihenőhelyén tudtak megfogni.

2021. Június 18. 14:48, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban friss anyakönyvi híreinket olvashatják.

2021. Június 17. 17:21, csütörtök | Helyi

Másodfokú hőségriasztás lép életbe szombaton 0:00 órától