Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2022. Július 04. 09:58, hétfő | Helyi

Kirgiz üdvözlet a szanki Kun-, Méz- és Meggyfesztiválon

Kirgiz üdvözlet a szanki Kun-, Méz- és Meggyfesztiválon

A korábban 13 alkalommal megrendezett méz és meggyfesztivál után ebben az esztendőben megújult formában és új elnevezéssel tartottak hagyományőrző rendezvényt Szankon.

A Kun-, Méz- és Meggyfesztivál első napján aratóverseny és lovas bemutató volt, a szombati főnapon pedig a jászok, a nagykunok és a kiskunok gyűltek össze a Kiskun Emlékhelyen.
Varga Ferencné, Szank polgármestere köszöntőjében kérte a jelenlévőket, hogy építsék tovább a Jászság, a Nagykunság és a Kiskunság között meglévő kapcsolatokat, a közös történelmi múltat.
Lezsák Sándor, Szank és térsége országgyűlési képviselője beszédében az egy héttel ezelőtti kirgizisztáni látogatását elevenítette fel. Ígéretéhez híven átadta a Kirgizisztánban élő kipcsakok üdvözletét a szanki jelenlévőknek. A kunok és a kipcsakok közötti történelmi rokonság egyik megnyilvánulása lesz az augusztusban megrendezendő bugaci Kurultáj is, ahova Kirgizisztánból is fog érkezni delegáció. Közép-ázsiai látogatása során meggyőződhetett arról, hogy tudnak a magyarokról és becsülik hazánkat.
Az Országgyűlés alelnöke bemutatta a rendezvényen a Kunok Képes Lexikona című kiadvány első példányát. A Mészáros Márta és Nagy Molnár Miklós által szerkesztett kötet azért jött létre, hogy a gyermekek is megismerhessék az eredeti kun kifejezéseket szövegesen és képi ábrázolásban is. Hangsúlyozta: szeretnék a kötetet eljuttatni minden kun település iskolájába, valamint szeretnének a kun települések részvételével egy nagy vetélkedőt szervezni e könyvre alapozva. – Bízunk benne, hogy a verseny eredményhirdetése itt lehet majd Szankon, a Kiskun Emlékhelyen – fejezte be ünnepi gondolatait Lezsák Sándor.

A rendezvény keretében iktatták be Ván Jenőt jászkun főkapitányi tisztségbe az
emeritus és regnáló jász, nagykun és kiskun főkapitányok jelenlétében.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 01. 11:55, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2023. október 1. - Évközi 26. vasárnap

2023. Október 01. 11:54, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 26. vasárnap – A szentírás vasárnapja – 2023. október 1.

2023. Szeptember 30. 09:21, szombat | Helyi

Megnyíltak a templomtornyok Félegyházán

Szeptember 29-én (pénteken) és 30-án (szombaton) a két plébánia és a Kiskunfélegyházi Tourinfom iroda jóvoltából megnyíltak a templomtornyok városunkban.

2023. Szeptember 30. 08:46, szombat | Helyi

Nagy látogatottságnak örvendett a Kutatók Éjszakája

A Móra Ferenc Gimnázium idén is bekapcsolódott a Kutatók Éjszakája országos eseménysorozatba.