Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Július 04. 09:58, hétfő | Helyi

Kirgiz üdvözlet a szanki Kun-, Méz- és Meggyfesztiválon

Kirgiz üdvözlet a szanki Kun-, Méz- és Meggyfesztiválon

A korábban 13 alkalommal megrendezett méz és meggyfesztivál után ebben az esztendőben megújult formában és új elnevezéssel tartottak hagyományőrző rendezvényt Szankon.

A Kun-, Méz- és Meggyfesztivál első napján aratóverseny és lovas bemutató volt, a szombati főnapon pedig a jászok, a nagykunok és a kiskunok gyűltek össze a Kiskun Emlékhelyen.
Varga Ferencné, Szank polgármestere köszöntőjében kérte a jelenlévőket, hogy építsék tovább a Jászság, a Nagykunság és a Kiskunság között meglévő kapcsolatokat, a közös történelmi múltat.
Lezsák Sándor, Szank és térsége országgyűlési képviselője beszédében az egy héttel ezelőtti kirgizisztáni látogatását elevenítette fel. Ígéretéhez híven átadta a Kirgizisztánban élő kipcsakok üdvözletét a szanki jelenlévőknek. A kunok és a kipcsakok közötti történelmi rokonság egyik megnyilvánulása lesz az augusztusban megrendezendő bugaci Kurultáj is, ahova Kirgizisztánból is fog érkezni delegáció. Közép-ázsiai látogatása során meggyőződhetett arról, hogy tudnak a magyarokról és becsülik hazánkat.
Az Országgyűlés alelnöke bemutatta a rendezvényen a Kunok Képes Lexikona című kiadvány első példányát. A Mészáros Márta és Nagy Molnár Miklós által szerkesztett kötet azért jött létre, hogy a gyermekek is megismerhessék az eredeti kun kifejezéseket szövegesen és képi ábrázolásban is. Hangsúlyozta: szeretnék a kötetet eljuttatni minden kun település iskolájába, valamint szeretnének a kun települések részvételével egy nagy vetélkedőt szervezni e könyvre alapozva. – Bízunk benne, hogy a verseny eredményhirdetése itt lehet majd Szankon, a Kiskun Emlékhelyen – fejezte be ünnepi gondolatait Lezsák Sándor.

A rendezvény keretében iktatták be Ván Jenőt jászkun főkapitányi tisztségbe az
emeritus és regnáló jász, nagykun és kiskun főkapitányok jelenlétében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

Alkalmazásra kerülő permetezőszer: Cuproxat FW

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).