Városlista
2022. augusztus 17, szerda - Jácint

Hírek

2022. Július 04. 09:58, hétfő | Helyi

Kirgiz üdvözlet a szanki Kun-, Méz- és Meggyfesztiválon

Kirgiz üdvözlet a szanki Kun-, Méz- és Meggyfesztiválon

A korábban 13 alkalommal megrendezett méz és meggyfesztivál után ebben az esztendőben megújult formában és új elnevezéssel tartottak hagyományőrző rendezvényt Szankon.

A Kun-, Méz- és Meggyfesztivál első napján aratóverseny és lovas bemutató volt, a szombati főnapon pedig a jászok, a nagykunok és a kiskunok gyűltek össze a Kiskun Emlékhelyen.
Varga Ferencné, Szank polgármestere köszöntőjében kérte a jelenlévőket, hogy építsék tovább a Jászság, a Nagykunság és a Kiskunság között meglévő kapcsolatokat, a közös történelmi múltat.
Lezsák Sándor, Szank és térsége országgyűlési képviselője beszédében az egy héttel ezelőtti kirgizisztáni látogatását elevenítette fel. Ígéretéhez híven átadta a Kirgizisztánban élő kipcsakok üdvözletét a szanki jelenlévőknek. A kunok és a kipcsakok közötti történelmi rokonság egyik megnyilvánulása lesz az augusztusban megrendezendő bugaci Kurultáj is, ahova Kirgizisztánból is fog érkezni delegáció. Közép-ázsiai látogatása során meggyőződhetett arról, hogy tudnak a magyarokról és becsülik hazánkat.
Az Országgyűlés alelnöke bemutatta a rendezvényen a Kunok Képes Lexikona című kiadvány első példányát. A Mészáros Márta és Nagy Molnár Miklós által szerkesztett kötet azért jött létre, hogy a gyermekek is megismerhessék az eredeti kun kifejezéseket szövegesen és képi ábrázolásban is. Hangsúlyozta: szeretnék a kötetet eljuttatni minden kun település iskolájába, valamint szeretnének a kun települések részvételével egy nagy vetélkedőt szervezni e könyvre alapozva. – Bízunk benne, hogy a verseny eredményhirdetése itt lehet majd Szankon, a Kiskun Emlékhelyen – fejezte be ünnepi gondolatait Lezsák Sándor.

A rendezvény keretében iktatták be Ván Jenőt jászkun főkapitányi tisztségbe az
emeritus és regnáló jász, nagykun és kiskun főkapitányok jelenlétében.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 16. 12:08, kedd | Helyi

Pacsirta táborba hív minden érdeklődőt a Zeneiskola

A négy nap alatt megismerkedhetsz leendő tanáraiddal, választott hangszereddel és új barátaiddal.

2022. Augusztus 16. 08:20, kedd | Helyi

Hétvégén lezajlott a Kurultaj, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye

A Kurultaj a magyar nemzet legnagyobb hagyományőrző ünnepe, egyben a hun-türk nemzetek legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe is.

2022. Augusztus 15. 12:41, hétfő | Helyi

Hallgatói túrák a gemenci erdőben

Bács-Kiskun megyében számos túrát és tanulmányi kirándulást szerveznek. A Gemenci erdő nem csak látványában gazdag, a figyelmes kirándulók szarvasbőgést is hallhatnak.

2022. Augusztus 15. 12:38, hétfő | Helyi

Augusztus 20-i programok Tőserdőben

Megyénk számos településéhez hasonlóan, Lakitelek-Tőserdőn is nagy gonddal készülnek az államalapítás ünnepére.