Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 20. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Kiránduljunk a közelben!

Kiránduljunk a közelben!

Péteri-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület

A Péteri-tavi Madárrezervátum, Természetvédelmi terület Petőfiszállás, Csengele és Pálmonostora között terül el. Nagysága: 740 hektár.
Csak engedéllyel és kísérővel látogatható, mely ügyben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságához kell fordulni. A Dong-ér a kiskunfélegyházi homokos, szikes táj legnagyobb vízfolyása (ami nem jelenti azt, hogy egy-egy forró nyáron ne száradna teljesen ki). Ez a vízfolyás élteti az egyik legszebb és viszonylag nagy kiterjedésű szikespusztát, a Péteri-tavat és környékét. Már a Kiskunfélegyházáról Szeged felé tartó műútról, vagy vasútról szétnézve is megkapó világ tárul az érdeklődő szeme elé.A védett terület északi részén nagyobbacska szikes tó - a Péteri-tó - fekszik. A szikes tájak más tavaihoz képest többé-kevésbé állandó (bár már nem akkora, mint egykor volt), mert a területén keresztülfolyó Dong-ér közvetlenül táplálja. Ezt használta ki a halgazdaság is, amikor három halastóvá alakította a tó egy részének medrét. A tó körül és a terület déli részén szikes puszta nyúlik a világba, a szikes táj és a sziki növényvilág minden formai és színbeli változatosságát felvonultatva, a vakszikfoltoktól a szikes gyeptársulásokig.

A pusztán a jellegzetes sziki növények találhatók:
- sziki mézpázsit
- sóballa
- bárányparéj
- sziki őszirózsa
- cickafark stb.
A mélyebben fekvő, hosszabb ideig vízborított területek körül és a nedvesebb szikes retaken:
- mocsári kígyófű nő
- poloskaszagú és agárkosbor nyílik.
A terület legnagyobb értéke azonban a madárvilág! Több mint KÉTSZÁZ FAJ (!) jelenlétét sikerült eddig kimutatni.
A Péteri-tó nádasaiban az összes hazai gémfaj költ, és rajtuk kívül is vízimadarak sokasága fészkel.
A kanalasgémtől a nagy kócsagig, a bakcsótól a szürke és vörösgémig, a bölömbikától az igen ritka, szép üstökösgémig és tovább. Ezen túl a tavon tőkés és cigányréce, búbosvöcsök, feketenyakú vöcsök, szárcsa, a nádi rigó és nádiposzáták több faja él.A szikes területeken az ún. sziki fészkelőközösség legértékesebb tagjai - széki lile, nagy goda, piroslábú cankó, nagypóli, gulipán, gólyatöcs - és más parti madarak fészkelnek.
A löszhátak telepített akácos és nyáras erdeiben kabasólyom és kékvércse fészkel. A madárvonulás idején pedig a fekete gólyától a réti és halászsason át igen ritka madarak tűnnek fel a vízi- és partimadarak ezres seregei körül. A madarakon túl is értékek sokaságát rejti a terület állatvilága: többféle béka- és gyíkfaj, mocsári teknős, ritka és értékes csiga- és kagylófajok élnek a Péteri-tavon és környékén (például az igen ritka gombcsiga).
A terület szabadon nem látogatható, de a nemzeti park kutatóállomásán kiállítás mutatja be a védett élőhely értékeit, és az egyik tó körül tanösvény van, amelyen vezetővel végig lehet menni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.