Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Március 24. 13:55, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Kilencre emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Magyarországon

Kilencre emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Magyarországon

A legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedéssel, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött.

Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: keddre 187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és az elhunytak száma kilencre emelkedett.

A legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedéssel, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött.

Az otthonmaradás fontosságát hangsúlyozva a tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy többen lehetnek azok, akiknek szervezetében jelen van a vírus, mint ahányan tüneteket mutatnak.

Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Külön egységeket alakítanak ki az akut légúti betegeknek az alapellátásban

A háziorvosi alapellátásban külön ellátó egységeket alakítanak ki az akut légúti megbetegedésekben szenvedőknek – jelentette be az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília hozzátette, hogy a minden más panasszal a háziorvoshoz fordulók részére pedig egy másik egységet hoznak létre, így őket fizikailag is elkülönítik a légúti megbetegedésben szenvedőktől.

Az új típusú ellátási formát a tervek szerint egy héten belül bevezetik – közölte a tiszti főorvos, aki az intézkedés okaként orvosok és a betegek, valamint a betegek egymás közötti kontaktusának csökkentését jelölte meg.

Külön ellátó egységek

A háziorvosi alapellátásban külön ellátó egységeket alakítanak ki az akut légúti megbetegedésekben szenvedőknek – hangoztatta Müller.

Hozzátette, hogy a minden más panasszal a háziorvoshoz fordulók részére pedig egy másik egységet hoznak létre, így őket fizikailag is elkülönítik a légúti megbetegedésben szenvedőktől.

Az új típusú ellátási formát a tervek szerint egy héten belül bevezetik – közölte a tisztifőorvos, aki az intézkedés okaként orvosok és a betegek, valamint a betegek egymás közötti kontaktusának csökkentését jelölte meg.

Szabálysérési feljelentés 130 esetben

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte: folyamatos a védekezéshez szükséges eszközök utánpótlása.

Hozzátette: folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karantén betartását, de egyre többen szegik meg a koronavírus elleni védekezés keretében hozott intézkedéseket. Összesen 4207-en vannak hatósági házi karanténban. Esetükben már 177 szabálytalanságot állapítottak meg, 24 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek – összegezte Lakatos.

Kiemelte: a hatósági intézkedéseket azért hozták, mert a fertőzésnek kitettek – akik például külföldön jártak – hordozók lehetnek.

Ők másokat is megfertőzhetnek, azokat az embereket, akiknél az esetleg már meglévő betegségeik miatt a fertőzés halállal járhat – hangsúlyozta.

Intézkedések rémhírtejesztés miatt

Közölte azt is, hogy egyre több csaló próbál hasznot húzni a járványból. Rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt is többször kellett intézkedniük a rendőröknek – ismertette Lakatos Tibor.

A címlapfotó illusztráció.

Címkék: elhunyt, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.