Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Szeptember 29. 08:21, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Kik élik túl a következő éveket?

Kik élik túl a következő éveket?

Kész stratégiára, évtizedes felkészülésre van szükség ahhoz, hogy egy jól működő családi vállalkozást átadjunk a leendő utódjának, legtöbb esetben az apa a fiúnak.

A cégek többsége a rendszerváltás után öltött jogi formát, így a generációváltás, a staféta átadása itt áll a küszöbön. Hazánkban a családi vállalkozások, hasonlóan az európai átlaghoz, 30- 50 százalékát teszik ki a gazdaságnak.

– Európa szerte számos különböző módon definiálják, hogy mi is egy családi vállalkozás. A szabályaink szerint olyan cég, amelyben a családtagok tulajdonrésze meghaladja az 50 százalékot, és legalább ketten, ha lehet, két különböző generációból részt vesznek a vállalkozás vezetésében. Magyarországon, egész Európához hasonlóan a családi vállalkozások a gazdaság 30-50 százalékát teszik ki, és a foglalkoztatottságban is hasonló arányban vesznek részt – mondta Boross Dávid, a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület társelnöke a Profit7 című műsorban.

Jön a következő generáció

Kezdetben egy kis üzlettel indult, de mára már Magyarország meghatározó gazdasági szereplőjévé nőtte ki magát az Oázis Kertészet Kft. A szülők a három gyermekükre bízták a céget, és a családtagok folyamatosan csatlakoztak a vállalkozáshoz.

– Korábban az online kommunikációra nem fordított figyelmet a cég, hisz a 2000-es évek elején még nem volt akkor szükség rá, mint manapság. Amikor csatlakoztam, ez már fontos szempont volt, így igyekeztem saját magamnak kialakítani a feladatokat és az elvárásokat – magyarázta Boross Gábor, a vállalkozás marketingmenedzsere.

A ’90-es évek elején sok kisvállalkozás indult útnak hazánkban, az akkori cégalapítók, életkoruknál fogva lassan át kell adják a vezetést a következő generációnak.

– A rendszerváltás után az alapítóatyák, az első vállalkozások létrehozói 30-40 évesek voltak. Azóta eltelt 20-25 év, manapság pedig 50-60 évesek, így eljött az ideje annak, hogy átadják a stafétabotot – vélte Boross Dávid.

A kertészet is fokozatosan készült arra, hogy a gyermekek átvegyék a cég irányítását.

– A generációváltásra körülbelül öt éve tudatosan készülünk. Kezdetben a szüleim vezették a vállalkozást, manapság a két bátyám, illetve én is a cégben dolgozunk, és egyre több feladatot veszünk át tőlük – mondta Boross Gábor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: