Városlista
2021. május 18, kedd - Erik, Alexandra

Hírek

2021. Április 07. 08:56, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Kiderült, mi okozza a szélsőséges havazásokat

Kiderült, mi okozza a szélsőséges havazásokat

Az Északi-sarkvidék jegének olvadása közvetlenül hozzájárul ahhoz, hogy több a szélsőséges havazás Európában - derült ki egy friss kutatásból.

Egy múlt csütörtökön megjelent tanulmány szerint a 2018-as hideghullám nyomán hullott hó mintegy 90 százaléka vezethető vissza az Északi-sarkvidék jegének olvadására. A Nagy-Britanniát és Írországot, valamint Észak-Európa egyéb területeit 2018 februárja és márciusa között megbénító szélsőséges időjárási esemény, a Hartmut anticiklon okozta hóvihar és hideg csak Nagy-Britanniában 1,17 milliárd eurós kárt okozott naponta a becslések szerint. Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai szerint a heves havazásokat a Barents-tenger vizének különösen magas hőmérséklete okozta. Területének hatvan százaléka volt jégmentes a Beast from the East (Keletről jött fenevad) néven is emlegetett hideghullámot megelőző hetekben.

Az Északi-sarkvidék melegedésével a sarki ciklon - alacsony nyomású hideg levegőt tartalmazó légörvény - dél felé halad. "Úgy véljük, a tengerjég gyakorlatilag egy fedő az óceánon" - mondta Hannah Bailey, a Finnországban lévő Oului Egyetem tudósa. Mivel ez a "fedő" az Északi-sarkvidéken az 1970-es évek óta hosszú ideje eltünedezik, telente nagy mennyiségű nedvesség jut a légkörbe, ez pedig közvetlen hatással van a távolabbi déli területek időjárására, erőteljes havazásokat okozva- fejtette ki a szakértő.

140 gigatonna víz párolgott el

A tudósok a légköri vízpára izotópjait mérték a 2018-as szélsőséges időjárási eseményeket megelőző időszakban. Mivel az olvadt hóból származó pára más izotópokat tartalmaz, mint a nyílt vízből származó, képesek voltak pontosan meghatározni, mennyi nedvességet bocsátott ki magából a Barents-tenger ebben az időszakban. Méréseik szerint mintegy 140 gigatonnányi víz párolgott el a tengerből - ez az Európára hullott hó nedvességének 88 százaléka.

A kutatók szerint ha a jelenlegi melegedés folytatódik, a 2080-ra jégmentessé váló Barents-tenger lesz a kontinentális Európa téli nedvességének fő forrása. Ez a közlekedés és az infrastruktúra egyéb területeinek nagymértékű megzavarását hozza magával hó vagy eső formájában. Mindez akadályozza az élelem- és üzemanyag-ellátást, tönkremennek a termények. Bailey kiemelte: ellentmondásosnak tűnhet, hogy az északi-sarkvidéki melegebb vizek okoznak heves havazást Európában. "A természet azonban összetett, és ami az Északi-sarkvidéken történik, az nem maradhat az Északi-sarkvidéken" - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 18. 10:49, kedd | Helyi

Sosem volt még ilyen könnyű a poloskák elleni védekezés

Ezek a trükkök működnek.

2021. Május 18. 10:43, kedd | Helyi

Megtarthatók lesznek a ballagások

Jó hír, hogy 2021. május 25. után megtarthatók a ballagások, mind a közoktatási, mind pedig a szakképző intézményekben - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

2021. Május 18. 09:40, kedd | Helyi

Program a falusi kisboltok megmaradásáért

OP-5.3.5-18-2020-00184

2021. Május 18. 08:11, kedd | Helyi

Kisállatok és szupererejük

Ismerd meg jobban a kiskedvenced!