Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Április 11. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Kibővülő szocpol

Kibővülő szocpol

ÚJ SZABÁLYOK szerint lehet igénybe venni lakásvásárlási támogatást nyártól. Mértékét a lakásméret, a gyerekszám és az ingatlan szigeteltsége határozza meg.

ÚJ SZABÁLYOK szerint lehet igénybe venni lakásvásárlási támogatást nyártól. Mértékét a lakásméret, a gyerekszám és az ingatlan szigeteltsége határozza meg.A korábbihoz képest az is újdonság, hogy a használt lakás után már nem fél, hanem egész értékű támogatás igényelhető.

A részletekre térve: nemcsak a már megszületett vagy magzati korban lévő gyermek után igényelhető a támogatás, hanem az előre vállalt utód után is. (Ez persze nem újdonság, hiszen a korábbi évtizedekben is volt hasonlóra lehetőség.) Más kérdés, hogy csak a házasságban élő párokra vonatkozik a szabály, a jog negatív megkülönböztetésben részesíti az élettársi kapcsolatokban élőket.

A korábbi rendszertől eltér az is, hogy vidékenként eltérő mértékű felső limiteket határoz meg az ingatlanok esetén. Így például Budapesten akár 35 milliós lakás, ház vásárlásakor is igényelhetjük a szocpolt, míg mondjuk Békésben mindössze 25 millió a határ. Ez az ingatlanok átlagárait figyelembe vevő szabály.

Fontos információ, hogy csak korszerűsített, azaz valamilyen szinten hőszigetelt otthonok vásárlásakor vehető igénybe a támogatás.

Tudni kell, hogy nemcsak új, hanem használt lakás vételéhez is igényelhetünk szubvenciót. A feltételeket átvizsgálva kiderül: akinek egy gyereke van, és kicsi, 40–55 négyzetméteres ingatlant venne, annak csak 500 ezer forint jár, míg 4 gyerekes családnál 100 négyzetméter felett akár 3 millió forintnál is nagyobb összeg jöhet szóba. A mai árakat látva a támogatás segítséget jelent, de nem akkorát, hogy minden rászoruló kapva kapjon utána, hiszen az árakat ismerve a szocpol a vételár csupán 3–10 százalékát teheti ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.