Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Augusztus 08. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Ki tud kapcsolni, amikor kikapcsol?

Ki tud kapcsolni, amikor kikapcsol?

Nyaralás alatt is aktívabbak az okostelefon-tulajdonosok a Kutatópont legújabb felmérése szerint.

Legfrissebb kutatásából kiderült, hogy nemtől és kortól függetlenül az okostelefonnal rendelkezők csaknem egyharmada használja készülékét nyaralás közben hírek olvasására, politikai, közéleti témákkal kapcsolatos tájékozódásra.

A magyar felnőttek egyharmada közepes gyakorisággal, míg egyötödük csupán alkalomszerűen tájékozódik a belföldi hírekről. Rendszeres hírfogyasztónak a megkérdezettek 15 százaléka vallotta magát: a legnagyobb arányban a 60 év fölötti korosztályra jellemző, hogy napi szinten tájékozódik az aktuális eseményekről.

A felmérés szerint hazánkban csak minden harmadik ember jut el nyaralni, és általában belföldi település az úti cél. Akik megtehetik, hogy szabadságuk alatt elutazzanak, jobbára nem a hírek hallgatásával, olvasásával töltik idejüket. A megkérdezettek alig egynegyede követi a hazai aktualitásokat nyaralása idején.

A magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők között nagyobb arányban fordul elő, hogy ilyenkor is tájékozódnak az aktuális eseményekről. Míg az alapfokú végzettséggel rendelkezők csupán 16 százaléka, addig az egyetemet vagy főiskolát végzettek 41 százaléka vallotta azt, hogy nyaralás közben is követi a híradásokat. Férfiak és nők közel azonos arányban tájékozódnak, és főképp a fővárosban élők azok, akik a vakáció idején is szükségét érzik, hogy kövessék a legfrissebb hazai eseményeket.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a nyári uborkaszezon alatt nem csupán hírekből van kevesebb, hanem hírfogyasztóból is, bár akinek van okostelefon a birtokában, kevésbé akarja vagy tudja elzárni magát az aktuális eseményektől” – mondta el Székely Levente a Kutatópont kutatási igazgatója.

Mivel a legtöbb szálláshelyen ma már alapfelszereltség a tévékészülék, az aktuális hírek elsődleges forrása az aktualitásokat nyaralás alatt is követők körében a televízió (38 százalék). Az okostelefonok és a vezeték nélküli internetkapcsolat térhódításának eredménye, hogy az emberek csaknem egynegyede internetes hírportálokat böngészve tájékozódik a legfrissebb hazai hírekről. A harmadik leggyakoribb információ- és hírforrás a nyaralás alatt a család, a barátok és az ismerősök (17 százalék). Ilyenkor a rádió, a hetilapok vagy a közösségi portálok, mint hírcsatornák használata elenyésző (13-16 százalék).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA